Kære Siff Holst

Jeg er også en af dem, som døjer med ustabilt blodsukker og sørger hver dag for at spise hensigtsmæssigt samt få rigelig og rigtig motion.

Problemet er, at det ikke virker, jeg får nogle gevaldige “nedture” med fysiske symptomer, som gør mig meget utilpas, det hjælper som regel at få spist lidt og i løbet af 10-15 min. forsvinder disse symptomer igen, desuden påvirker det min psyke, og jeg føler en form for angst under disse “anfald”.

For 5 år siden gik jeg ned med stress og deraf følgende angstanfald, dette har medført, at jeg er noget “flosset i kanten” og skal passe godt på mig selv, mit liv er ikke stresset nu, min hverdag er rolig og jeg nyder mit liv.

Jeg er i slutningen af min overgangsalder, og jeg tænker, om man mon kan være mere sårbar mht. blodsukker balancen i den fase af livet?

Mine blodsukker værdier er fine og holder sig inde for normalen, jeg måler i perioder flere gange om dagen. Når jeg føler blodsukkeret er for lavt og gør mig utilpas, viser målingerne altid normalt ( værdi 4-6 mmol/l)

Jeg har prøvet at forklare mit problem til flere læger, men det er ligesom, at jeg bliver misforstået, for når blodsukker værdierne er, som de skal være, har jeg jo ikke diabetes.

Jeg vil blive glad for at blive guidet lidt på vej, og takker på forhånd for svar.

Med venlig hilsen

Karin

Overgangsalderen giver den ustabilt blodsukker?

Kære Karin.

Hvor er det træls, at du oplever nedturene, når du spiser hensigtsmæssigt og får rigelig og rigtig motion. Og det må være meget frustrerende, at du kan mærke blodsukkerdyk, selv om dine blodsukkermålinger ikke viser det.

Der sker, at nogle mennesker får et meget hurtigt blodsukkerdyk, som kun kan fanges ved flere målinger meget tæt efter hinanden.

Der er mig bekendt desværre mange læger, som ikke tænker på blodsukker problemer, hvis målingerne, som dine, ligger i normalområdet.

Dine symptomer er jo reelle, du kan jo mærke dem, selv om du ikke kan aflæse ændringer i dit blodsukker. Og du er ikke alene.

Vi er mange, som kender dette fænomen.

Der er tre brikker, vi skal have til at gå op i en højere enhed

KOST
TANKER
BEVÆGELSE

I det følgende får du forskellige måder at arbejde videre med disse tre brikker:

Dagbog

Har du ført dagbog over, hvornår dine dyk opstår?

Vi er mange, som har blinde pletter for, hvad vi spiser, hvilke tanker, som spiller os et pus og  hvordan vores krop har brug for, at vi bevæger os.

Det opdager vi først, når vi fører en ærlig dagbog. Nogle gange må vi gøre det i en L A N G periode for at finde et mønstre.

Hvis registrering tiltaler dig, kan du rekvirere et skema her.

I disse smartphone tider, kan jeg dog anbefale at tage et billede af ALT, hvad du putter i munden og skrive eller indtale en lille note.

Har du brug for at blive holdt i hånden, er du hjertelig velkommen til at benytte dig af mit 3 ugers coachforløb, hvor jeg hjælper dig med at går i dybden og får nulstillet dit blodsukker.

Vitaminer og mineraler

Hvis du aldrig har spist kosttilskud kan du afprøve en periode med to multivitaminer om dagen. Du skal sørge for at tabletterne er med organisk bundne mineraler. Vælg det produkt, som føles rigtigt for dig.

Det kan være en ubalance eller mangel på mineraler eller vitaminer, som giver et ustabilt blodsukker. Det kan være forholdet mellem krom og zink, manglende b- og c-vitamin eller magnesium.

Det er vigtigt at tage en multivitamin sammen med andre kosttilskud for ikke at skabe nye ubalancer.

ustabilt blodsukker og overgangsalderFor nogle mennesker kan en kromtablet og en zinktablet sammen med en multivitamin være svaret på et ustabilt blodsukker. Igen husk at krom og zink skal være organisk bundne for, at du får optimalt udbytte.

Der findes flere mærker på markedet. Jeg har selv haft stor glæde af Bertelsens chromgær-tabletter, som forhandles i de fleste Matasbutikker.

PharmaNords Bio-Chrom har en EU godkendelse til at måtte sige, at der er 10 gange bedre optagelse, fordi det er chromgær.

Som du kan læse, kan jeg ikke fortælle dig hvad, DU skal gøre. Du må snakke med din krop og prøve dig frem.

Stress og binyretræthed

Karin, du nævner, at du for 5 år siden gik ned med stress og føler dig lidt “flosset” i kanten og må passe på dig selv.

Du skriver også, at du får rigelig og rigtig motion.

Det får mig til at tænke på om, du går rundt med en binyretræthed.

Når vi f.eks. løbetræner stresser vi faktisk kroppen, fordi denne motionsform kun aktiverer det sympatiske nervesystem og dermed frigiver binyrerne hormonet adrenalin.

Vores binyrer frigiver også adrenalin, når vi tænker på, at vi vil være aktive.

Når binyrerne sender meget adrenalin ud i kroppen, er det signal til, at vores lever skal frigive sukker fra sit glykogendepot og den sender sukker ud i blodet. Hvis vi ikke har fået brugt det frigivne sukker, fordi vi bare tænkte på en faresituation eller på at være aktive, skal dette sukker væk fra blodbanen igen for at opretholde optimal blodsukkerniveau. Det sker ved at bugspytkirtlen sender ekstra insulin ud og her risikerer vi altså at opleve et ustabilt blodsukker, fordi vores tanker er indblandet uden, at vi er fysisk aktive.

Motionsformer som skaber balance i vores nervesystem er: Yoga, Pilates, Tai-chi og lignende.

Hvis du ikke har gjort noget omkring din kost, som har rettet op på dine binyrer, kan det være, du kan finde et svar her hos Louise Koch.  Louise har skrevet bøgerne Rask på Raw. Hun har helbredt sig selv for blandt andet binyretræthed og ustabilt blodsukker.

Jeg kan også anbefale dig at læse Binyretræthed .

Tanker og blodsukker

Som jeg lige har fortalt har vores tanker stor indflydelse på, hvordan vores krop reagerer.

Den effekt vi forventer, er den effekt, vi får.

Forsker Alia Crum fortæller om flere forsøg af forskellige forskere, som alle viser, at det vi tror, vores tanker og forventninger har afgørende betydning for, hvordan vores krop reagerer på den samme stimuli.

Det vil altså sige, at det at spise en smoothie kan få kroppen til at reagere på forskellige måder, alt efter hvilke tanker, vi har om den pågældende smoothie. Læs mere her

Her til sidst vil jeg lige komme ind på den nyeste forskning omkring tarmbakterier. Forskningen har nemlig fundet ud af at vores krop samarbejder med omkring 700 forskellige bakteriearter. Helbredsproblemer  bl.a. insulinresistens opstår, når der er for mange af en type bakterier i forhold til en anden.

Ustabilt blodsukker og tarmbakterier

Professor Oluf Borbye Pedersen har spist den samme grønne morgengrød hver dag i 29 år. Den energigivende grønne grød spiser han for at give næring til de gode tarmbakterier.

Neal Bernard har også fundet ud af at mager kost og flere naturlige fibre i kosten er den bedste måde at holde vores blodsukker stabilt på. Han anbefaler faktisk sine klienter at spise vegansk og gå uden om olier for at holde blodsukkeret stabilt. Du kan se han opskrifter her

Jeg ved ikke, hvordan du har det.

Jeg har svært ved at forestille mig at spise den samme grød hver morgen, så for at du ikke går død, før du kommer i gang med at afprøve grøn morgengrød, får du lige en af mine egne favoritter.

Spinat-æble  grøn morgengrød

ustabilt blodsukker og overgangsalderen kan afhjælpes med grøn morgengrød1/2 æble

1/2 kiwi

1/2 -1 dl vand

saft og revet skal af halv citron

5 valnødder

1 blad grønkål

1 håndfuld persille

3 store håndfulde spinat

1 plade sushitang

1 blad salvie

lidt ingefær
Æble, kiwi, vand og saft blendes først. Put grønkål og persille i blend igen og put så resten i. Blend det hele.

Pynt med 1/5 granatæble og 1 passionsfrugt

Jeg spiste også det halve æble og 1/2 kiwi, som jeg ikke puttede i grøden.

Mæt og tilfreds i over 4 timer og langt fra ustabilt blodsukker.

Her til sidst vil jeg lige give dig opskriften på, hvordan jeg nøjes med en stavblender, når jeg laver min grønne morgengrød.

Det skal nemlig ikke være typen af blender, som ender med at blive en dårlig undskyldning for ikke at afprøve en periode med grøn morgengrød.

Hvordan laver jeg grøn grød med stavblender?

Du putter de første fire ingredienser i, blender og så en ny ting i ad gangen. Det vigtige er at begynde med det mest væskegivende og så putte lidt nyt i en håndfuld ad gangen.

Jeg håber, at mit svar har hjulpet dig lidt på vej, for der findes en løsning, så du slipper fri af dine ‘nedture’ og ‘anfald’.

Det er vigtigt, at du har tålmodighed. Være nysgerrig, undersøge og afprøve nye måder at spise, tænke og bevæge dig på til du finder DIN løsning, DIN skat.

 

Ustabilt blodsukker, så er frugt og grønt et most

 

Rigtig god fornøjelse med skattejagten.

Med kærlig venlighed

Siff Holst

Fysiolog (cand.scient.) og sundhedsexpert med firmaet Glædens Vitaminer – Sundhed i Fuldt Flor siden 2008

 

 

 

 

 

 

Har du stået i lignende situation, med ‘nedture’ og ‘angstanfald’?

Del meget gerne dine erfaringer om ustabilt blodsukker og overgangsalder i kommentarfeltet her under.