Kære Siff Holst
Jeg er også en af dem, som døjer med ustabilt blodsukker og sørger hver dag for at spise hensigtsmæssigt samt få rigelig og rigtig motion.
Problemet er, at det ikke virker, jeg får nogle gevaldige “nedture” med fysiske symptomer, som gør mig meget utilpas, det hjælper som regel at få spist lidt og i løbet af 10-15 min. forsvinder disse symptomer igen, desuden påvirker det min psyke, og jeg føler en form for angst under disse “anfald”.
For 5 år siden gik jeg ned med stress og deraf følgende angstanfald, dette har medført, at jeg er noget “flosset i kanten” og skal passe godt på mig selv, mit liv er ikke stresset nu, min hverdag er rolig og jeg nyder mit liv.
Jeg er i slutningen af min overgangsalder, og jeg tænker, om man mon kan være mere sårbar mht. blodsukker balancen i den fase af livet?
Mine blodsukker værdier er fine og holder sig inde for normalen, jeg måler i perioder flere gange om dagen. Når jeg føler blodsukkeret er for lavt og gør mig utilpas, viser målingerne altid normalt ( værdi 4-6 mmol/l)
Jeg har prøvet at forklare mit problem til flere læger, men det er ligesom, at jeg bliver misforstået, for når blodsukker værdierne er, som de skal være, har jeg jo ikke diabetes.
Jeg vil blive glad for at blive guidet lidt på vej, og takker på forhånd for svar.
Med venlig hilsen
Karin
Overgangsalderen giver den ustabilt blodsukker?
Kære Karin.
Hvor er det træls, at du oplever nedturene, når du spiser hensigtsmæssigt og får rigelig og rigtig motion. Og det må være meget frustrerende, at du kan mærke blodsukkerdyk, selv om dine blodsukkermålinger ikke viser det.
Der sker, at nogle mennesker får et meget hurtigt blodsukkerdyk, som kun kan fanges ved flere målinger meget tæt efter hinanden.
Der er mig bekendt desværre mange læger, som ikke tænker på blodsukker problemer, hvis målingerne, som dine, ligger i normalområdet.
Dine symptomer er jo reelle, du kan jo mærke dem, selv om du ikke kan aflæse ændringer i dit blodsukker. Og du er ikke alene.
Vi er mange, som kender dette fænomen.
Der er tre brikker, vi skal have til at gå op i en højere enhed
KOST
TANKER
BEVÆGELSE
I det følgende får du forskellige måder at arbejde videre med disse tre brikker:
Dagbog
Har du ført dagbog over, hvornår dine dyk opstår?
Vi er mange, som har blinde pletter for, hvad vi spiser, hvilke tanker, som spiller os et pus og hvordan vores krop har brug for, at vi bevæger os.
Det opdager vi først, når vi fører en ærlig dagbog. Nogle gange må vi gøre det i en L A N G periode for at finde et mønstre.
Hvis registrering tiltaler dig, kan du rekvirere et skema her.
I disse smartphone tider, kan jeg dog anbefale at tage et billede af ALT, hvad du putter i munden og skrive eller indtale en lille note.
Har du brug for at blive holdt i hånden, er du hjertelig velkommen til at benytte dig af mit 3 ugers coachforløb, hvor jeg hjælper dig med at går i dybden og får nulstillet dit blodsukker.
Vitaminer og mineraler
Hvis du aldrig har spist kosttilskud kan du afprøve en periode med to multivitaminer om dagen. Du skal sørge for at tabletterne er med organisk bundne mineraler. Vælg det produkt, som føles rigtigt for dig.
Det kan være en ubalance eller mangel på mineraler eller vitaminer, som giver et ustabilt blodsukker. Det kan være forholdet mellem krom og zink, manglende b- og c-vitamin eller magnesium.
Det er vigtigt at tage en multivitamin sammen med andre kosttilskud for ikke at skabe nye ubalancer.
For nogle mennesker kan en kromtablet og en zinktablet sammen med en multivitamin være svaret på et ustabilt blodsukker. Igen husk at krom og zink skal være organisk bundne for, at du får optimalt udbytte.
Der findes flere mærker på markedet. Jeg har selv haft stor glæde af Bertelsens chromgær-tabletter, som forhandles i de fleste Matasbutikker.
PharmaNords Bio-Chrom har en EU godkendelse til at måtte sige, at der er 10 gange bedre optagelse, fordi det er chromgær.
Som du kan læse, kan jeg ikke fortælle dig hvad, DU skal gøre. Du må snakke med din krop og prøve dig frem.
Stress og binyretræthed
Karin, du nævner, at du for 5 år siden gik ned med stress og føler dig lidt “flosset” i kanten og må passe på dig selv.
Du skriver også, at du får rigelig og rigtig motion.
Det får mig til at tænke på om, du går rundt med en binyretræthed.
Når vi f.eks. løbetræner stresser vi faktisk kroppen, fordi denne motionsform kun aktiverer det sympatiske nervesystem og dermed frigiver binyrerne hormonet adrenalin.
Vores binyrer frigiver også adrenalin, når vi tænker på, at vi vil være aktive.
Når binyrerne sender meget adrenalin ud i kroppen, er det signal til, at vores lever skal frigive sukker fra sit glykogendepot og den sender sukker ud i blodet. Hvis vi ikke har fået brugt det frigivne sukker, fordi vi bare tænkte på en faresituation eller på at være aktive, skal dette sukker væk fra blodbanen igen for at opretholde optimal blodsukkerniveau. Det sker ved at bugspytkirtlen sender ekstra insulin ud og her risikerer vi altså at opleve et ustabilt blodsukker, fordi vores tanker er indblandet uden, at vi er fysisk aktive.
Motionsformer som skaber balance i vores nervesystem er: Yoga, Pilates, Tai-chi og lignende.
Hvis du ikke har gjort noget omkring din kost, som har rettet op på dine binyrer, kan det være, du kan finde et svar her hos Louise Koch. Louise har skrevet bøgerne Rask på Raw. Hun har helbredt sig selv for blandt andet binyretræthed og ustabilt blodsukker.
Jeg kan også anbefale dig at læse Binyretræthed .
Tanker og blodsukker
Som jeg lige har fortalt har vores tanker stor indflydelse på, hvordan vores krop reagerer.
Den effekt vi forventer, er den effekt, vi får.
Forsker Alia Crum fortæller om flere forsøg af forskellige forskere, som alle viser, at det vi tror, vores tanker og forventninger har afgørende betydning for, hvordan vores krop reagerer på den samme stimuli.
Det vil altså sige, at det at spise en smoothie kan få kroppen til at reagere på forskellige måder, alt efter hvilke tanker, vi har om den pågældende smoothie. Læs mere her
Her til sidst vil jeg lige komme ind på den nyeste forskning omkring tarmbakterier. Forskningen har nemlig fundet ud af at vores krop samarbejder med omkring 700 forskellige bakteriearter. Helbredsproblemer bl.a. insulinresistens opstår, når der er for mange af en type bakterier i forhold til en anden.
Ustabilt blodsukker og tarmbakterier
Professor Oluf Borbye Pedersen har spist den samme grønne morgengrød hver dag i 29 år. Den energigivende grønne grød spiser han for at give næring til de gode tarmbakterier.
Neal Bernard har også fundet ud af at mager kost og flere naturlige fibre i kosten er den bedste måde at holde vores blodsukker stabilt på. Han anbefaler faktisk sine klienter at spise vegansk og gå uden om olier for at holde blodsukkeret stabilt. Du kan se han opskrifter her
Jeg ved ikke, hvordan du har det.
Jeg har svært ved at forestille mig at spise den samme grød hver morgen, så for at du ikke går død, før du kommer i gang med at afprøve grøn morgengrød, får du lige en af mine egne favoritter.
Spinat-æble grøn morgengrød
1/2 æble
1/2 kiwi
1/2 -1 dl vand
saft og revet skal af halv citron
5 valnødder
1 blad grønkål
1 håndfuld persille
3 store håndfulde spinat
1 plade sushitang
1 blad salvie
lidt ingefær
Æble, kiwi, vand og saft blendes først. Put grønkål og persille i blend igen og put så resten i. Blend det hele.
Pynt med 1/5 granatæble og 1 passionsfrugt
Jeg spiste også det halve æble og 1/2 kiwi, som jeg ikke puttede i grøden.
Mæt og tilfreds i over 4 timer og langt fra ustabilt blodsukker.
Her til sidst vil jeg lige give dig opskriften på, hvordan jeg nøjes med en stavblender, når jeg laver min grønne morgengrød.
Det skal nemlig ikke være typen af blender, som ender med at blive en dårlig undskyldning for ikke at afprøve en periode med grøn morgengrød.
Hvordan laver jeg grøn grød med stavblender?
Du putter de første fire ingredienser i, blender og så en ny ting i ad gangen. Det vigtige er at begynde med det mest væskegivende og så putte lidt nyt i en håndfuld ad gangen.
Jeg håber, at mit svar har hjulpet dig lidt på vej, for der findes en løsning, så du slipper fri af dine ‘nedture’ og ‘anfald’.
Det er vigtigt, at du har tålmodighed. Være nysgerrig, undersøge og afprøve nye måder at spise, tænke og bevæge dig på til du finder DIN løsning, DIN skat.
Rigtig god fornøjelse med skattejagten.
Med kærlig venlighed
Siff Holst
Fysiolog (cand.scient.) og sundhedsexpert med firmaet Glædens Vitaminer – Sundhed i Fuldt Flor siden 2008
- Læs også blogindlæg Blodsukker – Den ultimative guide
- Læs også Brevkasse Det sunde eller det sjove. Hvorfor vælge?
Har du stået i lignende situation, med ‘nedture’ og ‘angstanfald’?
Del meget gerne dine erfaringer om ustabilt blodsukker og overgangsalder i kommentarfeltet her under.
Hej Ali.
Tak for din forespørgelse.
Et blodsukker, der hopper op og ned, kan virkelig skabe ængstelse, når vi mærker fysiske symptomer, som du beskriver.
Og hvor ville jeg gerne kunne give dig et endegyldigt svar her.
Det er desværre ikke muligt, da der er mange faktorer der kan være i spil og jeg holder fast i min faglighed og kommer ikke med kvikfix løsninger.
Måske kan du komme et skridt videre med følgende spørgsmål:
1. Hvad har du tidligere spist til morgenmad, der har givet dig følelsen af stabilt blodsukker frem til frokost?
Du er hjertelig velkommen til at tjekke om mit onlineforløb “Genvind dit stabile blodsukker” kunne være dit næste sikre skridt til at få og fastholde dit blodsukker stabilt.
Tak for dig <3
Med kærlig venlighed
Siff
Hejsa. Skal lige høre dig om noget ift blodsukker.
Mit blodsukker daler meget og tit. Jeg er ikke diabetiker men føler mig faktisk syg pga disse hop og dyk.
Kan du anbefale mig hvad jeg skal indtage for at få styr på dette. En form for kostplan som must haves hver dag ved siden af måltiderne.
Jeg spiser typisk ikke morgenmad indtager kaffe på tom mave hvilket allerede gør mig dårlig omkring kl 12. Derefter ryger jeg. Så allerede der er jeg dårlig og bruger det meste at tiden på at tænke på hvad jeg fejler ( hjertebanken, rysten angst lign symptomer ).
Når jeg endelig spiser så er det stort måltid hvilket smadrer mig endnu mere pga den tunge fordøjelse. Så ja hele dagen bruger jeg på at tænke på hvad jeg fejler men jeg fortsætter den onde cyklus. Det minder meget om angst men føler at løsningen vil være et stabilt blodsukker
Vh Ali
41182097
Kære Heidi.
I hvor kan jeg godt forstå din frustration.
Her får du tre tips som jeg håber kan hjælpe dig videre.
For det er muligt at holde dit blodsukker stabilt. Du må tage en dag ad gangen, hvor du planlægger dine måltider.
1. Dette tips kan du benytte frem til du har fået reguleret dit blodsukker. En spiseskefuld eddike inden du går i seng? Hjælper mod højt fasteblodsukker.
2. Hvor regelmæssigt spiser du? Tre måltider om dagen er det optimale at sigte efter. Spis komplekse kulhydrater, lidt protein og sunde fedtsyrer.
Hvis du småspiser mellem dine hovedmåltider vil jeg anbefale at første skridt er 1-3 mellemmåltider med tydelig start og tydelig afslutning.
Spis frugt i et måltid for sig.
3. Ingen sukker, hvidt brød, hvide ris, kager, sodavand eller slik og prøv gerne tre måneder uden alkohol også.
God fornøjelse med stabilt blodsukker
Med kærlig venlighed
Siff
Hej, jeg har diabetes 2 på 20.år, men mit blodsukker er meget svingende. Her til morgen var det 9,4, og det gør mig trist. Jeg er 66 år og vejer 73 kg, jeg løber to gange om ugen, cykler og 2 gange styrketræning om ugen. Så er jeg på Victoza, men er bange for at næste skridt er insulin. Hvad kan jeg gøre, synes selv jeg spiser fornuftigt
Hej kære Tommy.
Jeg har gået og tygget på hvad jeg skal skrive til dig, derfor det sene svar.
Hvis dit blodsukker aldrig kommer over 6 eller under 4, så har du stabilt blodsukker.
Dermed siger jeg IKKE, at du børe have det godt, for jeg kan jo høre, at det har du ikke.
Og det er vigtigt som du allerede gør, anderkender at din krop fortæller dig at noget ikke er i orden.
Har du læst artiklen ‘Blodsukker – den ultimtive guide’ ?
I artiklen får du ni indfaldsvinkler, som du kan afprøve et for et i en afgrænset periode.
Jeg kan læse at du allerede er bevidst om råd nr. 2, at det er vigtigt at bruge dine muskler dagligt. For mange mennesker kan det give noget ekstra at huske at få pulsen op på deres daglige gåtur. Altså finde nogle bakker eller trapper og bestige.
Jeg anbefaler, at du arbejder med et råd ad gangen i tre uger (og hvis du kan mærke, det er godt for dig) vil du opleve, at det er blevet til en vane, som du ikke længere behøver at anstrenge dig for i hverdagen.
og
Om et halvt år vil du så have 9 nye gode vaner.
Hvis det er svært for dig at beslutte dig for, hvor du skal begynde, så skriv de ni råd på hver sin lap. Fold lapperne sammen og læg dem i en lille skål. Så trækker du en lap og nu har du din opgave for de næste tre uger. Du kan fremme din proces ved at skrive dagbog over, hvordan det går med at få den nye vane kørt ind.
Bare sådan 5 minutter inden du gå i seng.
Når de først tre uger er ved at være gået, så trækker du en ny seddel og lægger en plan for hvordan du kan indkøre denne vane over de kommende tre uger.
Hvis du ikke er vant til at arbejde med dig selv på denne måde, så kan det være at min workshop “Ny Vej med Snuden i Dit Eget Sundhedsspor” er noget for dig.
Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse med din proces.
Og håber du vil dele dine erfaringer her på siden.
Med kærlig venlighed
Siff
Hej Siff
Jeg har med interesse læst om dine erfaringer.
Jeg har nu i et årstid haft ustabilt blodsukker.Mine tal ligger mellem 4 og 6 og det mener lægen er indenfor det normale,men fakta er at det ødelægger min hverdag gang på gang selvom jeg forsøger at spise fornuftig,jeg går i træningscenter 2 gange om ugen og jeg går en tur på ca en halv time næsten hverdag.jeg er 68 år og vejer 70 kg.
Jeg ville være glad hvis du kunne give mig nogle tips til at gøre hverdagen lidt bedre.
Jeg har ubalance og er tung i hovedet når det er værst.
Med venlig hilsen
Tommy
Hej Karin.
Iiihhh hvor det glæder mig, du kan bruge redskaberne. Jeg ønsker dig rigtig god vind.
Med kærlig venlighed
Siff
Kære Siff Holst
Tusind tak for dit svar på mit spørgsmål vedr. ustabilt blodsukker.
Det giver absolut mening og jeg forstår godt at jeg selv skal “lede” videre i min søgen efter at få stabiliseret mit blodsukker så jeg undgår de ubehagelige symptomer.
De “redskaber” du har givet mig er af meget stor værdi og jeg vil afprøve de nævnte metoder.
Du forklarede desuden at tankerne kan være medvirkende til følelsen af ustabilt blodsukker, jamen det er måske her jeg endelig kan finde løsningen på mit problem, jeg har det med i perioder at føle stress over ganske almindelige dagligdags ting, det er som om mit alarmsystem bliver aktiveret hvis jeg har for meget på programmet, det er meget svært at få “omprogrammeret” mig selv så jeg ikke reagerer med uro og stress.
Jeg håber på sigt at få mere ro og balance i min krop og sind, måske er det vejen for mig til at få stabiliseret mit blodsukker.
De venligste hilsner
Karin