Frugt og blodsukker Grøn morgensuppe med banan-blegselleri 250x250 21.juli 2016

Frugt og blodsukker. Går det sammen?

Kære Siff
Tak for opskrift på morgengrød. Men Siff, den indeholder jo både bananer, dadel og æble, går det?

Er ny i det her, men har taget tilløb længe.
Ligesom det er svært for mig at tage migrænemedicin, er det en overvindelse at købe økologiske produkter, men jeg arbejder med at finde en kærlighed til mig selv. Og så er der det med en dadel i morgengrøden, lyder som unødig luksus!

Men tilbage til mit spørgsmål: Frugt kan vel først indføres i kosten, når blodsukkeret er stabilt?

Mange hilsner
Gitte

Frugt og blodsukker. Hvad siger blodsukkeret?

Kære Gitte.
Tusind tak for dit spørgsmål om frugt først kan indføres i kosten, når blodsukkeret er stabilt.

Helt kort er det sådan, at i dag ved jeg, at frugt og blodsukker passer sammen, når bare vi er ikke blander olie eller andre fedtstoffer i det samme måltid.

Der er kommet ny viden til siden min bog “Stabilt blodsukker – overskud i hverdagen” udkom i 2010/2012. Som du måske har læst i bogen, stabiliserede jeg mit blodsukker i 2008 ved at undlade frugt og bær i det halve år, jeg havde givet mig selv til at få et stabilt blodsukker. Dette gjorde jeg, fordi jeg ikke havde fundet forskning, som viste, hvordan frugt og bær påvirker vores blodsukker.

Det eneste frugt jeg spiste var banan samt citronsaft og revet citronskal, som ingredienser i den grønne smoothies, jeg drak morgen og aften.

Jeg forstår derfor så godt dit spørgsmål og at du indleder med:

“Men Siff, den indeholder jo både bananer, dadel og æble, går det?”

I dag ved jeg, at det er en myte, at vi skal holde igen med frugt, hvis vi har ustabilt blodsukker. Det er kombinationen af meget fedt og kulhydrater, som skaber blodsukker problemer. Frugt og blodsukker er som skabt for hinanden.

Den opskrift du henviser til i dit spørgsmål, bringer jeg lige her:

Grøn morgensuppe med banan-blegselleri

2 små bananerFrugt og blodsukker Grøn morgensuppe med banan-blegselleri 250x250 21.juli 2016
2 blegselleri stænger
1 dadel
1 æble
2 blade grønkål
2 buketter broccoli

Vand eller grøn te, så det dækker

Blendes så fint som muligt, og spises med det samme

Pynt en 1/6 kerner fra granatæble

Dadel, æble og bananer giver komplekse kulhydrater og kalorier til denne morgenmad. De komplekse kulhydrater er på deres naturlige form og gør at blodsukkeret vil være stabilt i mange timer.

Selleri, grøn te, grønkål og broccoli giver mest vitaminer, mineraler, plantestoffer, sporstoffer mm og dette påvirker ikke blodsukkeret direkte, men er gode stoffer indirekte.

Alle ingredienserne er rigtige gode næringsstoffer for vores gode tarmbakterier og helt ny forskning har vist at sammensætningen af tarmbakterier har stor indflydelse på vores blodsukker.

Frugt og blodsukker kan sagtens gå hånd i hånd

Her et par vigtig tommelfingerregler for, hvordan frugt og blodsukker går hånd i hånd.

  1. Spis frugt så tidligt på dagen som muligt og i et måltid uden kød, fedt og olier, men gerne sammen med bladgrønt som salat, blegselleri, grønkål, spinat og krydderurter. Frugt fordøjes hurtigere end det meste andet mad. Så det gælder om at forhindre at den færdigfordøjede frugt kommer til at ligge og gære og danne uønskede tarmbakterier.
  2. Melon fordøjes hurtigst af al slags frugt, så det anbefales at spise melon i et måltid for sig.
  3. Frugt som spises senere på dagen skal spises alene og tidligst to timer efter et måltid. Samme begrundelse om lige nævnt.
  4. Spørg dig selv om, det føles som en god ide at spise det, du har i tankerne. Din krop ved, om det er godt for den. Det kræver bevidst træning at lære at mærke, hvad din krop fortæller dig. Til gengæld er belønningen ubetalelig

Jamen er frugt ikke hurtige kulhydrater?

Jo og nej. Al frugt består hovedsaglig af kulhydraterne fruktose og glukose, som bliver kaldt hurtige kulhydrater.  Når vi siger hurtige kulhydrater, mener vi om de hurtigt og i kort tid påvirker vores blodsukker. Og det er kun det første, som er rigtigt, når vi snakker frugt. Fruktose og glukose skal ikke klippes i mindre stykker i fordøjelsen og derfor vil Frugt og blodsukkernogle af molekylerne hurtigt gå over i blodet.

Spiser du dig mæt i et måltid, der består af frugt alene eller eventuelt blandet med grønne grønsager og salat, vil du få masser af fibre og alle kulhydraterne er ikke forarbejdet. Derfor vil du være mæt og have stabilt blodsukker i fire til seks timer.

I modsætning til hvis du spiser dig mæt i to stykker sandwichbrød med smør og laks samt lidt salat, tomat og agurk. Så vil dit blodsukker stige meget hurtigt og falde meget hurtigt. Det måltid mangler fibre så de hurtige kulhydrater fra brødet suser over i blodet. Samtidig vil fedtet fra smør og laks blokere de modtagere der sidder på vores celler så insulin ikke kan fungere optimalt.

Vær opmærksom på at selv om avokado er en frugt er den meget fedtholdig og bør derfor ikke spises sammen med andre frugter. Spis avokado sammen med grønsager, der vokser over jorden.

Den bedste opskrift på et mellemmåltid med frugt, som er godt for dit blodsukker, består af en banan, en dadel og  to stængler blegselleri, som du blender og spiser med det samme.

Blegsellerien er meget rig på natrium og hjælper dermed sukker fra banan og dadel ind i cellerne.

Og så smager det eventyrlig godt.

Jeg har udviklet en masse opskrifter på grøn morgengrød, så hopper du  over på min facebook side finder du 30 nye opskrifter. Linket her er til blomme-æble (grøn) morgengrød.

Jeg brugte de store blå blommer med masser af farve, så selv 3 store håndfuld spinat ikke kunne skinne igennem.

Jeg holder mig mæt og med stabilt blodsukker på denne grød i 4-6 timer. Så både mellemmåltidet og grøn morgengrød får frugt og blodsukker til at gå hånd i hånd.

Til læsere, som er i behandling for sukkersyge. Husk at aftale med din læge, hvad du specielt skal være opmærksom på, hvis du vil afprøve om frugt og blodsukker kan passe sammen.

Et er fysisk mæthed og stabilt blodsukker, noget andet er mental og følelsesmæssig mæthed.

Kærlighed til sig selv

Hvor det glæder mig at læse, at du arbejder på at finde kærlighed til dig selv.

Frugt er resultatet af kærlighed

Det lyder som om, at en saftig lækker dadler vil være et fysisk bevis på en kærlig handling fra dig til din krop, så du kan opleve på egen krop hvordan frugt og blodsukker passer sammen.frugt og blodsukker

Kender du til, at din krop fortæller dig, når du viser den kærlighed?

Når vi er opmærksomme på, hvad vores krop fortæller os, og vi er bevidste om vores tanker, arbejder vi ud fra kærlighed i stedet for ud fra frygt.

At vores tanker har stor betydning for, hvordan vores krop reagerer på det, vi spiser, kan du læse mere om i artiklen “Konstant sulten”

Bliver du tilbudt traditionel frugtsalat med flødeskum eller råcreme ( = fedt og frugt), så giv dig tid til at snakke med din krop. Har du brug for at sige pænt “nej tak” eller vil det være bedst bare spise en enkel eller to skeer?

Et aktivt valg og bevidste tanker kan forhindre, at du oplever store blodsukker udsving.

Frugt og blodsukkerSå hvis det føles rigtig for dig at gå i gang med grøn morgensuppe med banan og blegselleri, så spring endelig ud i det.

Rigtig god fornøjelse med dit næste skridt til stabilt blodsukker.

Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har spørgsmål.

Med kærlig venlighed

Siff Holst,

Fysiolog (cand.scient.) og sundhedsexpert med firmaet Glædens Vitaminer – Sundhed i Fuldt Flor siden 2008

2 replies
  1. Siff Holst
    Siff Holst says:

    Kære Gitte.
    I følge Neal Barnard som er kendt for Reversing Diabetes kan vi altid spise almindelig mad med komplekse kulhydrater så længe, vi holder os væk fra fedt og olie. Han har hjulpet mange med diabetes ved, at de er gået over til vegansk mad, da det meste fedt kommer fra dyreriget.
    Så ja du kan sagtens spise havregryn, hvis det føles rigtig for dig.

    Og jeg ved godt det kan være svært at mærke på forhånd om, det føles rigtig.
    Er du i tvivl, så kan du altid udelade f.eks havregryn i en periode på en uge eller to og så spise en portion og så mærke efter, hvad din krop fortæller bag efter.

    Som ung spiste jeg havregryn med revet æble, mælk og sukker.
    Jeg skulle altid hurtigt på toilettet bag efter og jeg havde altid mavekneb. Men jeg forbandt først dette med at havregryn med revet æble, mælk og sukker ikke var godt for mig, efter jeg læste om, at ikke alle mennesker tåler mælk og at nogle mennesker får mavekneb af nogle typer æbler (ja, det behøver ikke være alle sorter).

    I dag har jeg gjort det til en vane lige at give mig tid efter et måltid og mærke efter, hvordan jeg egentligt har det.

    og

    Hvor det glæder mig at høre, at du nyder din dadel.

    Rigtig god fornøjelse med ren kærlighed
    Siff

  2. Gitte Sørensen
    Gitte Sørensen says:

    Kære Siff
    Mange tak for dit svar. Det var overraskende og glædeligt nyt! Læser i øjeblikket om KISS kost (Klinisk Insulin Sænkende kost ). Iflg. denne skal man være tilbageholdende med f.eks. havregryn ud over naturligvis hvidt brød, da også havregryn indeholder hurtige kulhydrater. Fungerer det på samme måde med havregryn som med frugt, at det går an, hvis man spiser sin havregrød uden samtidig at spise fedt?
    En saftig dadel fra helsekosten er ren kærlighed, herligt!
    Kærlig hilsen
    Gitte

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *