Grøn morgengrød – en tarmvenlig udfordring

Vil du være med?

Jeg har bestemt mig for en udfordring.

En af de store af slagsen.

Min udfordring går ud på at spise grøn morgengrød HVER dag i en måned.

Du får selvfølgelig opskriften længere nede.

Og hvorfor nu grøn morgengrød?

Jeg vælger at spise grøn morgengrød i 30 dage

af to grunde.Grøn morgengrød

Ja, faktisk er der tre.

Den første er meget personlig.

I min familie har vi en træg og luftdannende fordøjelse og det er faktisk ret trættende. 😉

Lige som min far har jeg også måtte slås en hel del med hæmorider.

Og så sjovt er det altså heller ikke, dem af jer som kender til undersøgelserne ved det ikke er for sarte sjæle.

Og fra min mødrende side stammer min helt exceptionelle evne til at danne luft i tarmene.

Og det siger sig selv.

Det kunne være ‘very nice’ at slippe af med.

Bare spørg min familie. 😉

Den anden årsag kan jeg næsten ikke vente med at dele med dig.

Brendon Burcard har nemlig lært mig , at udfordringer vi selv vælger,  øger vores energiniveau.

Og ja, jeg kender det kun alt for godt,

Det kræver lidt ekstra af os at komme i gang med selvvalgte udfordringer, når vi føler os udkørt.

Men tro mig.

Det virker.

Det giver energi i modsætning til de udfordringer, vi ikke selv vælger, som nemt dræner os for energi.

Vi bliver nemlig meget mere effektive.

Vi trættes ikke så let, for vi brænder ikke vores energi på opgaver, som egentlig slet ikke er vores.

Du ved de opgaver, vi kæmper for at få til at lykkes, fordi vi forsøger at arrangere livet og have kontrol med alle andre.

Så er vi ikke vant til at vælge vores egne udfordringer, må vi bare have tillid og tro på, at det virker.

At det virkelig giver os ekstra energi, når vi selv vælger en udfordring.

Og nu til den tredie grund.

Den er sikkert den vigtigste for dig, nu du vælger at læse med her på siden om stabilt blodsukker.

Sprit ny forskning, med den danske professor Oluf Borbye Pedersen i spidsen, har vist, at vores helbredstilstand hænger uløseligt sammen med vores tarmflora.

Vi har omkring 700 forskellige bakteriearter i vores tarm.

Af dem er der to, som har vist sig at være ansvarlige for, at udvikle insulinresistens. Så det gælder om, at vi ikke har for mange af bakterierne Prevotella Copri og Bacteroides Vulgatus.

Jeg gav dig lige navnene i tilfælde af, at du vil tiltale dem. 😉

Insulinresistens betyder, at insulin ikke kan åbne kroppens celler let og ubesværet, så sukker kan komme ind.

Derfor må kroppen producere mere insulin end normalt for at sikre, at sukker kommer fra blodet over i cellerne, så vi altid har stabilt blodsukker.

(Og her er det måske interessant at vide, at insulin er lægge-på-lager-hormon, så har du vanskeligt ved at holde din optimale kropsvægt, så kan her være en forklaring.)

Nå, men

Når blodsukkeret ikke kan komme ind i vores celler, ja så bliver det selvsagt i blodet og derved er der risiko for at få forhøjet blodsukker over længere tid og dermed udvikle type 2 diabetes.

Og nu kommer det.

Grunden til at du skal være med på grøn morgengrød

Efter 48 timer med grøn morgengrød, har dine gode fordøjelsesbakterier fået den næring, de behøver til at formere sig og skabe balance mellem gode og dårlige bakterier.

og

Når vi har den optimale bakteriebiota

(Bakteriebiota er det, vi før kaldte bakterieflora, men bakterier har ikke noget med planter at gøre, så du kan lige så godt lære det nu.)

Så undgår vi at danne insulinresistente celler.

Vores afføring bliver lind og glider lettere ud

(Altså slut med hæmorider)

Og

de gasproducerende bakterier, bliver holdt i skak af de gode bakterier.

Forskerne har faktisk fundet ud af, at når de ændre på tarmbakterierne hos mus, så kan de styre deres mentale tilstand

Og endnu en interessant undersøgelse på mus viser

at tyksak mus har tarmbakterier, som hiver mere energi ud af føden end hos slanke mus.

Altså med de rette tarmbakterier vil kroppen kunne holde os slanke

lad os komme i gang med den grønne morgengrød

Hvordan laver jeg grøn morgengrød med stavblender?

Store mængder friske grønsager bryder de færreste sig om at tygge sig igennem.

Men med en blender bliver det lettere

og hurra

det har vist sig, at vi faktisk også får lettere ved at optage nærings stofferne fra grønsagerne.

Professor Oluf Borbye Pedersen  har spist denne grønne morgengrød hver dag i 29 år.

Ja, det har han faktisk.

Så når han kan det,

så kan jeg vel også spise grøn morgengrød hver dag i 30 dage.

Og skulle du sidde inde med undskyldningen, at du kun har en stavblender,

så kan jeg berolige dig.

Jeg har også kun en stavblender.

Jeg vil nemlig ikke have køkkenbordet fuld af maskiner

og jeg vil aldrig få brugt en blender, hvis jeg skulle slæbe den frem fra et skab, hver gang.

Så derfor

Stavblender.

Det betyder, at jeg må tænke over rækkefølgen af mine ingredienser, så jeg får dannet væske fra start af.

Jeg har prøvet mig lidt frem og hvis jeg putter alle ingredienserne i på en gang, må jeg tilføje alt for meget væske.

Du skal bare følge opskriften her under, hvis du har stavblender.

Har du en bordblender, kan du selvfølgelig putte alle ingredienserne i på en gang.

Professorens  grønne morgengrød

Opskrift på grøn morgengrød.

1/2 æble

1/2 avokadoGrøn morgengrød

1/2 kiwi (jeg blender skrællen med) eller 10 vindruer

1/2 -1 dl grøn te (jeg nyder selv grøn kvæde te)

Saft af en halv økologisk citron (du kan rive skrællen og put i også)

5 valnødder

1 håndfuld broccoli i mindre stykker

1 håndfuld persille

3 meget store håndfulde spinat

1 lille håndfuld bønnespirer

1 plade sushitang (har fundet dem i Irma)

lidt ingefær

Æble, kiwi, te og avokado blendes først. Put en håndfuld spinat i ad gangen. Blend igen. Persille i og blend og put så resten i. Blend det hele.

Du kan også kikke med på videoen her

Professoren angiver at denne portion er til 2 .

Jeg vælger at spise den hele.

Jeg spiser også ofte det halve æble og den 1/2 kiwi, som jeg ikke puttede i grøden.

Jeg er mæt og tilfreds i over 4 timer.

Tips til at gøre udfordringen sjovere, lettere og billigere

Pynt

Jeg vælger at pynte min grønne morgengrød med noget nyt hver dag og gerne også lidt sjovt

På billedet øverst kan du se, at jeg har pyntet med en kakifrugt, granatæblekerner og blåbær.

På billedet lige her over med 1/5 granatæble og 1 passionsfrugt.

Pynt også gerne med krydderurter.

Jeg er selv helt vild med chokolademynte og ingefærmynte og du behøver bare tre-fire blade

Arbejdsprocedure

Køb 6-8 økologiske citroner. Riv skallen og pres citronerne og hæld det på en flaske og opbevar den i køleskabet. Kan sagtens holde i 12-16 dage.

Køb alle sushipladerne på en gang. De ligger med ca. 6 styks i hver pakke.

Du kan sagtens gemme den restende halve avokado og kiwi i en lufttæt boks til næste dag. Lad stenen sidde i avokadoen, så bliver den ikke brun.

Du kan spare penge ved at dyrke dine bønnespirer selv.

Nu handler det bare om at komme i gang.

Dine tarme vil elske dig for det.

Er du med?

Jeg håber sådan, at du vil tage udfordringen op.

og mangler du endnu en begrundelse for at komme i gang, så slå lige denne her

Med optimal tarmflora vil vi blive mindre fede af at spise en banan end en halv chokoladestang med det samme antal kalorier.

Så se så at komme i gang 😉

30 dage med grøn morgengrød.

Og har du det lige som mig. Du vil hellere have en ny opskrift til hver dag,

så har jeg et enkelt onlineforløb til dig her

Jeg holder dig i hånden hele vejen og du får de første syv opskrifter og indkøbsliste så snart, du har tilmeldt dig.

 

Grøn morgengrød - Siff Holst

Skriv gerne dine erfaringer i kommentarfeltet her under.

Og du er selvfølgelig altid hjertelig velkommen til at stille spørgsmål.

Med kærlig venlighed

Siff Holst,

Fysiolog (cand.scient.) og forfatter med

firmaet Glædens Vitaminer – Sundhed i Fuldt Flor siden 2008

 

Skrevet af

Velkommen til mit Univers Sundhed med stabilt blodsukker Jeg hedder Siff Holst (1956). Jeg har kendt til svingende energi og humør det meste af mit liv. I 90'erne fandt jeg ud af, at det skyldtes ustabilt blodsukker og jeg troede, at jeg bare skulle have styr på min mad. Så jeg kæmpede videre med livet. Jeg troede nemlig, at jeg selv kunne skabe sundhed med stabilt blodsukker :( Hvis du synes hver dag er en kamp Hvis du har et ustabilt blodsukker Hvis du kan forestille dig, at dit liv kan blive bedre så er du kommet det rette sted. 'En kold tyrker' I 2008 tog jeg 'en kold tyrker' fra sukker og stabiliserede endeligt mit blodsukker. Jeg fik så meget overskud, at jeg besluttede at forfølge mit hjertebarn - SUNDHED MED STABILT BLODSUKKER. Jeg sagde op efter 22 år som gymnasielærer med fagene idræt, biologi og dans. Jeg deler al den viden, jeg kan komme af sted med.  Jeg har holdt over 120 foredrag rundt i Danmark. Altid med konkrete værktøjer, der giver overskud i hverdagen. Og selvfølgelig sundhed med stabilt blodsukker. Du kan få viden og redskaber i bloggen Du kan stille spørgsmål til mig i brevkassen Når jeg kan, kan du også!

19 Kommentarer til “Grøn morgengrød – en tarmvenlig udfordring”

  1. Siff Holst siger:

    Hej Ninna.

    Tak for dit spørgsmål.

    Ja, jeg spiser stadig grøn grød.
    Har faktisk lige udviklet to nye opskrifter i dag.

    Min mave og mit overskud fungerer super.

    Og hæmoriderne har jeg ikke set skyggen af siden, jeg gik i gang med den grønne morgenmad for knap 2 1/2 år siden.

    Så er du nysgerrig, så hop med på hold 10, der starter på søndag.

    Og jeg er i forårshumør, så du sparer 230 kr. ved at hoppe med på dette hold.

    Brug linket her og få 29 dage med grøn morgenmad for 249,- kr.

    Vil du lige læse mere om onlineforløbet, så husk at bruge koden VITAMIN19AA, hvis du kikker ind vil beskrivelsen af 29 dage med grøn morgenmad

    Du er velkommen til at dele linket, hvis du kender nogen, der er klar til mere grønt fra morgenstunden.

    Med kærlig venlighed
    Siff

  2. Ninna Hedegaard siger:

    Hej 🙂

    Nu er det noget tid siden du lavede opslaget – spiser du stadig grøden?
    Hvordan har din mave, overskud og hæmorider det? Har det hjulpet?

    Vh
    Ninna

  3. Siff Holst siger:

    Hej Marie.
    Skønt du har kastet dig ud i den grønne morgenmad.

    Bare jeg kunne give dig et enkelt svar.

    Men nej.

    Du er nød til at afprøve den samlede opskrift og se om den er god for dig.
    Du kan også vølge at lave en portion og fryse den ned i små portioner og så spise en lille bitte smule i en uges tid og så trppeop over de næste fire uger.

    Og ellers kan det være at denne opskrift, som jeg har delt på facebook i dag er noget for dig.

    Du er selvfølgelig også velkommen på onlineforløbet ’29 dage med grøn morgenmad’

    Med kærlig venlighed
    Siff
    PS. Jeg har hørt at børn skal smage nyt 10 gange. Voksne skal smage ind til de kan lide det 😉

  4. Marie siger:

    Hej Sif
    jeg har forsøgt at lave grøden, dog uden sushipladerne og bønnespirer – som de ikke havde, der hvor jeg handlede ind…. jeg synes simpelthen ikke at grøden smagte godt (som at spise græs – hvis jeg skal være grov…)… jeg kan spiste de i et par dagen – men kunne mærke at “alt i mig strittede i mod” at spise det. hvad tror du, at jeg gør galt? kunne det mon gøre en forskel med sushipladerne og bønnespirer eller kan du komme i tanke om noget? Hilsen Marie, der gerne vil kunne spise dette og som normalt aldrig er kræsen

  5. Siff Holst siger:

    Hej kære Lykke.
    Ihh, hvor jeg kender det. At der er noget nyt, som jeg intuitivt ved vil være godt for mig.

    Hvad med at vælge de ingredienser ud, som tiltaler dig mest og så begynd med dem?

    Husk professorens opskrift dækker to portioner.

    Du kan begynde med at lave en stor portion og så fryse ned i mindre, så du har til flere dag.

    Du er selvfølgelig også velkommen på onlineforløbet “29 dage med grøn morgenmad”, hvor nogle af opskrifterne har færre ingredienser.
    Ønsker dig rigtig god fornøjelse med din proces.
    Siff <3

  6. lykke jronborg siger:

    jeg vil gerne spise grøn morgenmad, men den skal være enkel denne er for indviklet og med alt for mange engredienser, kunne jeg finde en grøn morgenmad med nogle få engredienser var jeg med på den

  7. Siff Holst siger:

    Hej kære Vibeke.
    Ja, jeg har klart mærket en øgning i mit energiniveau.
    Den grønne grød giver mad til de gode tarmbakterier (probiotika) og når vi får flere af dem vil vores energiniveau også forbedres.
    I bogen “Tarme i topform” er der beskrivelse af flere kvinder som alle kan mærke forbedringer ved at spise plantebaseret mad.
    Med kærlig venlighed
    Siff

  8. Vibeke Juul Poulsen siger:

    Hej Sif.
    Har den grønne grød ændret på dit energiniveau ?
    Jeg lider af kronisk træthedssyndrom og har bare brug for noget der kan øge mit energiniveau
    På forhånd tak.
    Mvh
    Vibeke Juul

  9. Siff Holst siger:

    Hej Kære Marie.
    Velbekommen.
    Projektet med en måned på professorens grønne morgengrød gik så godt. Jeg fik det mentalt endnu bedre og fik endnu mere ro i maven.
    Jeg fortsatte med den grønne morgenmad, så nu er det snart to måneder. Og der ligger grøn morgengrød i fryseren til resten af året.
    Jeg bliver ved med grøn morgenmad, så længe det føles rigtigt – formodenligt ved med resten af mit liv.
    Min oppustethed er væk. SÅ SKØNT.
    Jeg er ikke i tvivl om, at jeg har fået mange flere at de gode tarmbakterier.
    Jeg har valgt at hjælpe andre i gang.
    Det gør jeg med et onlineforløb
    29 Dage med Grøn Morgenmad, som begynder d. 7. januar 2017.
    Du kan læse om det her

    Jeg ønsker dig en vidunderlig dag og en glædelig jul <3
    Siff

  10. Marie siger:

    Hej

    Tal for et godt indlæg. Hvordan går det med projektet? Hvad oplevede du af resultater og fortsatte du?

    Hjalp det på luften i maven eller kom der mere?

    Mvh Marie

  11. Siff Holst siger:

    Tusind tak Ellen for det dejlige råd.
    Det må prøves.

    Med kærlig venlighed
    Siff

  12. Ellen ipsen siger:

    Jeg samler almindelig blæretang i vandet ved stranden – det hænger jeg op og tørrer – klipper det pæneste af og knuser det i blenderen
    Bruger1tsk pr dag
    Læs om tang på thorkil degn Johansens blog eller på FB
    Kh ellen

  13. Siff Holst siger:

    Hej Kære Jeanette.

    Som jeg skrev til Pernille, har jeg opfundet mange grønne morgengrød, da jeg ikke kunne forestille mig at spise den samme hver morgen.

    I stedet for avokado, kan du bruge en lille spiseske med f.eks økologisk jomfruolivenolie, Livets olie eller lignende olie med omega 3 fedtsyrer.

    Kiwierstatning:
    Du kan bruge stikkelsbær eller kiwistikkelsbær (Ligner bare kiwi er mig bekendt ikke i familie med kiwi)

    I stedet for bønnespirer, kan du bruge andre spirer, som lucernespire, ærtespirer, ærteskud. Du kan hente masser af inspiration i bogen “Friske spirer” af Miriam Sommer

    Rigtig god fornøjelse

    Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer

    Med kærlig venlighed
    Siff

  14. Siff Holst siger:

    Hej Kære Pernille.

    Hvor skønt du også er i gang. Jeg håber virkelig, at du få gode resultater.

    Glæder mig, at du kunne bruge tippet om, hvor du kan få fat i tang. Du må endelig dele, hvis du finder det i andre supermarkedskæder, for Irma findes mig bekendt kun på Sjælland.

    Mine nuværende erfaringer med grøn morgengrø.
    Da jeg havde svært ved at forestille mig, at jeg kunne spise den samme grød i 29 år, opfandt jeg mine egne opskrifter. Jeg satte en udfordring op med en ny grøn morgengrød hver dag i hele august 2016 og fortsatte med grøn morgengrød, da jeg kunne mærke, det var godt.

    For en uge siden besluttede jeg så, at spise Professorens grønne morgengrød hver dag i 30 dage. Og om muligt føles det allerede endnu bedre.

    Jeg har læst bogen “Tarme med charme” og følger rådet om at huske, at sætte fødderne op på noget ca. 30 cm højt ( jeg bruger toiltspanden, den har perfekt højde og stå på næsten alle toiletter), når jeg går på toilettet. Det er vildt at mærke, hvordan tarmen har meget lettere ved at komme af med sit indhold. OG jeg få en helt anden følelse af lethed bagefter.
    Forsøg har vist, at folk, som sidder med benene oppe, forretter deres nødtørft hurtigere og at de kommer af med den nederste 1/3 af tyktarmens indhold. Dette fremmer, at vi ikke ender med at genoptage stoffer, som var tænkt til bortskaffelse.

    Glæder mig også meget til at høre om dine erfaringer.

    Ønsker dig en dejlig dag

    Med kærlig venlighed
    Siff

  15. Siff Holst siger:

    Hej igen Anja.
    Jeg er jo også ny i denne grønne morgengrød. Og nu hvor jeg har sovet på din kommentar., tænker jeg, at vi sagtens kan lave morgengrød til en hel uge og fryse ned i portionsstørrelser. Så skal vi bare huske at tage en portion op om aftenen og lade den tø op i køleskabet.
    Jeg håber, du har lyst til at prøve dette af og dele dine erfaringer med os andre.

    Ønsker dig en rigtig god dag
    Med kærlig venlighed
    Siff

  16. Jeanette Schou siger:

    Øv, tåler ikke avocado ,kiwi,bønnespirer slår ud med så knopper i mund og svælg, har du andre gode ting man kan sætte i stedet?

    Med venlig hilsen
    Jeanette

  17. Pernille Ekstrøm siger:

    Den morgengrød er jeg også lige startet på! Er på 2. dagen i dag, dog uden tang, da jeg ikke lige kunne finde det, men må en tur i Irma. Jeg er dog startet som et forsøg på at undgå flere autoimmune sygdomme, men hvis det samtidig har gavnlig effekt på blodsukkeret, er det jo fantastisk. Er spændt på at høre om dine ( og andres ) erfaringer

  18. Siff Holst siger:

    Hej kære Anja.

    Selvfølgelig er det optimalt at lave den grønne morgengrød om morgenen.
    Men tænk nu hvis det virker selv om den bliver tilberedt lige inden sengetid og opbevaret i køleskabet. 😉

    Ønsker dig en dejlig dag

    Med kærlig venlighed
    Siff

  19. Anja siger:

    Hmmm går nok ikke her. Jeg har ikke tid til at tilberede morgenmad, så min morgenmad skal helst kunne laves aftenen før.

    Ellers spændende “projekt”

    God fornøjelse
    Anja

Skriv en kommentar

E-bog med fakta om og tips til stabilt blodsukker
Luk

Få første del af
"Stabilt blodsukker - overskud i hverdagen"

  • Hvorfor er stabilt blodsukker livsnødvendigt?
  • Hvad er ustabilt blodsukker og hvad gør man ved det?
  • Med snuden i DIT sundhedsspor får du mere energi med NU-hedsbrev