Vil du være med?
Jeg har bestemt mig for en udfordring.
En af de store af slagsen.
Min udfordring går ud på at spise grøn morgengrød HVER dag i en måned.
Du får selvfølgelig opskriften længere nede.
Og hvorfor nu grøn morgengrød?
Jeg vælger at spise grøn morgengrød i 30 dage
af to grunde.
Ja, faktisk er der tre.
Den første er meget personlig.
I min familie har vi en træg og luftdannende fordøjelse og det er faktisk ret trættende. 😉
Lige som min far har jeg også måtte slås en hel del med hæmorider.
Og så sjovt er det altså heller ikke, dem af jer som kender til undersøgelserne ved det ikke er for sarte sjæle.
Og fra min mødrende side stammer min helt exceptionelle evne til at danne luft i tarmene.
Og det siger sig selv.
Det kunne være ‘very nice’ at slippe af med.
Bare spørg min familie. 😉
Den anden årsag kan jeg næsten ikke vente med at dele med dig.
Brendon Burcard har nemlig lært mig , at udfordringer vi selv vælger, øger vores energiniveau.
Og ja, jeg kender det kun alt for godt,
Det kræver lidt ekstra af os at komme i gang med selvvalgte udfordringer, når vi føler os udkørt.
Men tro mig.
Det virker.
Det giver energi i modsætning til de udfordringer, vi ikke selv vælger, som nemt dræner os for energi.
Vi bliver nemlig meget mere effektive.
Vi trættes ikke så let, for vi brænder ikke vores energi på opgaver, som egentlig slet ikke er vores.
Du ved de opgaver, vi kæmper for at få til at lykkes, fordi vi forsøger at arrangere livet og have kontrol med alle andre.
Så er vi ikke vant til at vælge vores egne udfordringer, må vi bare have tillid og tro på, at det virker.
At det virkelig giver os ekstra energi, når vi selv vælger en udfordring.
Og nu til den tredie grund.
Den er sikkert den vigtigste for dig, nu du vælger at læse med her på siden om stabilt blodsukker.
Sprit ny forskning, med den danske professor Oluf Borbye Pedersen i spidsen, har vist, at vores helbredstilstand hænger uløseligt sammen med vores tarmflora.
Vi har omkring 700 forskellige bakteriearter i vores tarm.
Af dem er der to, som har vist sig at være ansvarlige for, at udvikle insulinresistens. Så det gælder om, at vi ikke har for mange af bakterierne Prevotella Copri og Bacteroides Vulgatus.
Jeg gav dig lige navnene i tilfælde af, at du vil tiltale dem. 😉
Insulinresistens betyder, at insulin ikke kan åbne kroppens celler let og ubesværet, så sukker kan komme ind.
Derfor må kroppen producere mere insulin end normalt for at sikre, at sukker kommer fra blodet over i cellerne, så vi altid har stabilt blodsukker.
(Og her er det måske interessant at vide, at insulin er lægge-på-lager-hormon, så har du vanskeligt ved at holde din optimale kropsvægt, så kan her være en forklaring.)
Nå, men
Når blodsukkeret ikke kan komme ind i vores celler, ja så bliver det selvsagt i blodet og derved er der risiko for at få forhøjet blodsukker over længere tid og dermed udvikle type 2 diabetes.
Og nu kommer det.
Grunden til at du skal være med på grøn morgengrød
Efter 48 timer med grøn morgengrød, har dine gode fordøjelsesbakterier fået den næring, de behøver til at formere sig og skabe balance mellem gode og dårlige bakterier.
og
Når vi har den optimale bakteriebiota
(Bakteriebiota er det, vi før kaldte bakterieflora, men bakterier har ikke noget med planter at gøre, så du kan lige så godt lære det nu.)
Så undgår vi at danne insulinresistente celler.
Vores afføring bliver lind og glider lettere ud
(Altså slut med hæmorider)
Og
de gasproducerende bakterier, bliver holdt i skak af de gode bakterier.
Forskerne har faktisk fundet ud af, at når de ændre på tarmbakterierne hos mus, så kan de styre deres mentale tilstand
Og endnu en interessant undersøgelse på mus viser
at tyksak mus har tarmbakterier, som hiver mere energi ud af føden end hos slanke mus.
Altså med de rette tarmbakterier vil kroppen kunne holde os slanke
så
lad os komme i gang med den grønne morgengrød
Hvordan laver jeg grøn morgengrød med stavblender?
Store mængder friske grønsager bryder de færreste sig om at tygge sig igennem.
Men med en blender bliver det lettere
og hurra
det har vist sig, at vi faktisk også får lettere ved at optage nærings stofferne fra grønsagerne.
Professor Oluf Borbye Pedersen har spist denne grønne morgengrød hver dag i 29 år.
Ja, det har han faktisk.
Så når han kan det,
så kan jeg vel også spise grøn morgengrød hver dag i 30 dage.
Og skulle du sidde inde med undskyldningen, at du kun har en stavblender,
så kan jeg berolige dig.
Jeg har også kun en stavblender.
Jeg vil nemlig ikke have køkkenbordet fuld af maskiner
og jeg vil aldrig få brugt en blender, hvis jeg skulle slæbe den frem fra et skab, hver gang.
Så derfor
Stavblender.
Det betyder, at jeg må tænke over rækkefølgen af mine ingredienser, så jeg får dannet væske fra start af.
Jeg har prøvet mig lidt frem og hvis jeg putter alle ingredienserne i på en gang, må jeg tilføje alt for meget væske.
Du skal bare følge opskriften her under, hvis du har stavblender.
Har du en bordblender, kan du selvfølgelig putte alle ingredienserne i på en gang.
Professorens grønne morgengrød
Opskrift på grøn morgengrød.
1/2 æble
1/2 avokado
1/2 kiwi (jeg blender skrællen med) eller 10 vindruer
1/2 -1 dl grøn te (jeg nyder selv grøn kvæde te)
Saft af en halv økologisk citron (du kan rive skrællen og put i også)
5 valnødder
1 håndfuld broccoli i mindre stykker
1 håndfuld persille
3 meget store håndfulde spinat
1 lille håndfuld bønnespirer
1 plade sushitang (har fundet dem i Irma)
lidt ingefær
Æble, kiwi, te og avokado blendes først. Put en håndfuld spinat i ad gangen. Blend igen. Persille i og blend og put så resten i. Blend det hele.
Du kan også kikke med på videoen her
Professoren angiver at denne portion er til 2 .
Jeg vælger at spise den hele.
Jeg spiser også ofte det halve æble og den 1/2 kiwi, som jeg ikke puttede i grøden.
Jeg er mæt og tilfreds i over 4 timer.
Tips til at gøre udfordringen sjovere, lettere og billigere
Pynt
Jeg vælger at pynte min grønne morgengrød med noget nyt hver dag og gerne også lidt sjovt
På billedet øverst kan du se, at jeg har pyntet med en kakifrugt, granatæblekerner og blåbær.
På billedet lige her over med 1/5 granatæble og 1 passionsfrugt.
Pynt også gerne med krydderurter.
Jeg er selv helt vild med chokolademynte og ingefærmynte og du behøver bare tre-fire blade
Arbejdsprocedure
Køb 6-8 økologiske citroner. Riv skallen og pres citronerne og hæld det på en flaske og opbevar den i køleskabet. Kan sagtens holde i 12-16 dage.
Køb alle sushipladerne på en gang. De ligger med ca. 6 styks i hver pakke.
Du kan sagtens gemme den restende halve avokado og kiwi i en lufttæt boks til næste dag. Lad stenen sidde i avokadoen, så bliver den ikke brun.
Du kan spare penge ved at dyrke dine bønnespirer selv.
Nu handler det bare om at komme i gang.
Dine tarme vil elske dig for det.
Er du med?
Jeg håber sådan, at du vil tage udfordringen op.
og mangler du endnu en begrundelse for at komme i gang, så slå lige denne her
Med optimal tarmflora vil vi blive mindre fede af at spise en banan end en halv chokoladestang med det samme antal kalorier.
Så se så at komme i gang 😉
30 dage med grøn morgengrød.
Og har du det lige som mig. Du vil hellere have en ny opskrift til hver dag,
så har jeg et enkelt onlineforløb til dig du kan læse mere om og tilmelde dig her.
[maxbutton id=”7″ url=”http://www.stabiltblodsukker.dk/groen-morgenmad/” text=”29 DAGE MED GRØN MORGENMAD” window=”new” ]
Jeg holder dig i hånden hele vejen og du får de første syv opskrifter og indkøbsliste så snart, du har tilmeldt dig.
Skriv gerne dine erfaringer i kommentarfeltet her under.
Og du er selvfølgelig altid hjertelig velkommen til at stille spørgsmål.
Med kærlig venlighed
Siff Holst,
Fysiolog (cand.scient.) og forfatter med
firmaet Glædens Vitaminer – Sundhed i Fuldt Flor siden 2008
Kære Ove.
Bedre sent end aldrig.
Grøden holder sig fint i fryser og næringsværdien er lige god om frisk eller frosset.
Håber forventningerne er blevet indfriet.
Tak for dig <3
Kh Siff
Hej Inger.
Det er helt fint at drikke den.
Og ingefærshot er et super godt tilskud.
Kh Siff
Hej Siff,
Jeg kan bedre få den ned ved at putte lidt ekstra væske (vand eller ingefærshot), så jeg kan drikke den i stedet for at spise den. Gør det nogen forskel?
Kære Ove.
Jeg har kopieret dine spørgsmål ind her og svaret direkte der:
Hvor længe kan den grønne energigrød holde sig i køleskab?
SIFF: Det bedste er at spise den med det samme eller inden for et døgn. I vacuumbøtte lidt længere.
Er det bedre at fryse den ned i portioner, og virker “grøden” da lige så godt?
SIFF: Ja frys gerne ned og grøden virker lige så godt
Hvor stor en portion kan man lave og fryse ned?
SIFF: Jeg laver gerne til 7-10 dage og fryser ned.
Er lige begyndt og har gode forventninger. Troen flytter bjerge!
SIFF: nemlig tro kan virkelig flytte bjerge.
Fortsat god fornøjelse med din nye livsstil,
Kh Siff
Kære Siff,
Er lidt sent ude, men bedre sent end aldrig
Er det bedre at lave en stor portion(hvor stor?) grøn energigrød og fryse den ned i portioner end at opbevare 2 portioner i køleskab(hvor længe?)
Virker grøden lige så godt efter frysning?
Er først lige begyndt, men har gode forventninger.
Hilsen Ove
Kære Siff,
Hvor længe kan den grønne energigrød holde sig i køleskab?
Er det bedre at fryse den ned i portioner, og virker “grøden” da lige så godt?
Hvor stor en portion kan man lave og fryse ned?
Er lige begyndt og har gode forventninger. Troen flytter bjerge!
Hej Antje.
Jeg skrev til dig :Kan du uddybe og eventuel skrive hvad du kan tåle at spise, for jeg har udarbejdet nogle opskrifter tidligere til en med allergi.
Og du svarede
Jeg reagerer allergisk på alle sten og kerne frugt, bananer, hasselnødder, mandler, gulerødder, selleri, olivenolie og solsikkekerner i rå tilstand, Fennikel gå slet ikke.
Med den viden vil jeg klart anbefale dig at tilpasse
Professorens grønne morgengrød
Opskrift på grøn morgengrød.
1/2 æble udskiftes med Blåbær
1/2 avokado udskiftes med noget fedtstof du kan tåle
1/2 kiwi eller 10 vindruer – havtorn
1/2 -1 dl grøn te (jeg nyder selv grøn kvæde te)
Saft af en halv økologisk citron (du kan rive skrællen og put i også)
5 valnødder – kan evt fordobles, hvis du ikke kan finde en erstatning for avokadoen
1 håndfuld broccoli i mindre stykker
1 håndfuld persille
3 meget store håndfulde spinat
1 lille håndfuld bønnespirer
1 plade sushitang (har fundet dem i Irma)
lidt ingefær
Blend det hele.
Rigtig god fornøjelse og del endelig dine erfaringer her på siden.
Med kærlig venlighed
Siff
Hej. Hvordan kan jeg lave grønsagsgrøden som allergiker på sten og kerne frugt
Kh Antje
Kære Henrik.
Jeg håber, du er kommet godt igennem 2020 og stadig har glæde af og med den grønne grød.
Tusind tak for at dele dine erfaringer.
Og god ide med curry eller chili.
Mine erfaringer er også, at have brug for smagsvariationer.
Det er meget inspirerende og værdifuldt, at du deler.
Tak for dig <3
Med kærlig venlighed
Siff
Hej
Kan se at der nogle der – ligesom mig selv – hurtigt bliver træt af grøden.
Jeg spiser den til frokost 5-6 om ugen, og har derfor prøvet flere måder at pifte den op på.
Min personlige opskrift (øko hvor og når det kan lade sig gøre):
100 gr frosen spinat
100 frosen broccoli
50 gr frosen avocado
30 gr frosen persille
1 plade tang
30 gr hjemmedyrket bønnespirer
10 (store) vindruer
10-15 gr frisk ingefær
½ æble
2 spsk citronsaft
1-1½ dl vand
12-15 gr valnødder
50 gr. frosne brombær, solbær eller blåbær
Ofte kommer jeg også en lille tsk. grøn curry eller en slat chili i.
Fremgangsmåde:
Jeg vejer de frosne ingredienser af om aftenen og lader dem stå natten over. Bærerne for sig, men resten sammen. Om morgenen tilsætter jeg bønnespirer, vindruer, tang, ingefær, citronsaft og vand til blandingen og blender det. Herefter tilsætter jeg hakkede valnødder, æble i små stykker og optøede bær.
Resultat:
Det at der lidt at tygge på og smage på, løfter bare den samlede smagsoplevelse. Jeg elsker min frokost, og glæder mig dagligt til at spise den.
Bonusinfo:
Jeg bruger en Protein-shaker som beholder. Den er tæt, kan rumme det hele er let at blende i.
Hej Ninna.
Tak for dit spørgsmål.
Ja, jeg spiser stadig grøn grød.
Har faktisk lige udviklet to nye opskrifter i dag.
Min mave og mit overskud fungerer super.
Og hæmoriderne har jeg ikke set skyggen af siden, jeg gik i gang med den grønne morgenmad for knap 2 1/2 år siden.
Så er du nysgerrig, så hop med på hold 10, der starter på søndag.
Og jeg er i forårshumør, så du sparer 230 kr. ved at hoppe med på dette hold.
Brug linket her og få 29 dage med grøn morgenmad for 249,- kr.
Vil du lige læse mere om onlineforløbet, så husk at bruge koden VITAMIN19AA, hvis du kikker ind vil beskrivelsen af 29 dage med grøn morgenmad
Du er velkommen til at dele linket, hvis du kender nogen, der er klar til mere grønt fra morgenstunden.
Med kærlig venlighed
Siff
Hej 🙂
Nu er det noget tid siden du lavede opslaget – spiser du stadig grøden?
Hvordan har din mave, overskud og hæmorider det? Har det hjulpet?
Vh
Ninna
Hej Marie.
Skønt du har kastet dig ud i den grønne morgenmad.
Bare jeg kunne give dig et enkelt svar.
Men nej.
Du er nød til at afprøve den samlede opskrift og se om den er god for dig.
Du kan også vølge at lave en portion og fryse den ned i små portioner og så spise en lille bitte smule i en uges tid og så trppeop over de næste fire uger.
Og ellers kan det være at denne opskrift, som jeg har delt på facebook i dag er noget for dig.
Du er selvfølgelig også velkommen på onlineforløbet ’29 dage med grøn morgenmad’
Med kærlig venlighed
Siff
PS. Jeg har hørt at børn skal smage nyt 10 gange. Voksne skal smage ind til de kan lide det 😉
Hej Sif
jeg har forsøgt at lave grøden, dog uden sushipladerne og bønnespirer – som de ikke havde, der hvor jeg handlede ind…. jeg synes simpelthen ikke at grøden smagte godt (som at spise græs – hvis jeg skal være grov…)… jeg kan spiste de i et par dagen – men kunne mærke at “alt i mig strittede i mod” at spise det. hvad tror du, at jeg gør galt? kunne det mon gøre en forskel med sushipladerne og bønnespirer eller kan du komme i tanke om noget? Hilsen Marie, der gerne vil kunne spise dette og som normalt aldrig er kræsen
Hej kære Lykke.
Ihh, hvor jeg kender det. At der er noget nyt, som jeg intuitivt ved vil være godt for mig.
Hvad med at vælge de ingredienser ud, som tiltaler dig mest og så begynd med dem?
Husk professorens opskrift dækker to portioner.
Du kan begynde med at lave en stor portion og så fryse ned i mindre, så du har til flere dag.
Du er selvfølgelig også velkommen på onlineforløbet “29 dage med grøn morgenmad”, hvor nogle af opskrifterne har færre ingredienser.
Ønsker dig rigtig god fornøjelse med din proces.
Siff <3
jeg vil gerne spise grøn morgenmad, men den skal være enkel denne er for indviklet og med alt for mange engredienser, kunne jeg finde en grøn morgenmad med nogle få engredienser var jeg med på den
Hej kære Vibeke.
Ja, jeg har klart mærket en øgning i mit energiniveau.
Den grønne grød giver mad til de gode tarmbakterier (probiotika) og når vi får flere af dem vil vores energiniveau også forbedres.
I bogen “Tarme i topform” er der beskrivelse af flere kvinder som alle kan mærke forbedringer ved at spise plantebaseret mad.
Med kærlig venlighed
Siff
Hej Sif.
Har den grønne grød ændret på dit energiniveau ?
Jeg lider af kronisk træthedssyndrom og har bare brug for noget der kan øge mit energiniveau
På forhånd tak.
Mvh
Vibeke Juul
Hej Kære Marie.
Velbekommen.
Projektet med en måned på professorens grønne morgengrød gik så godt. Jeg fik det mentalt endnu bedre og fik endnu mere ro i maven.
Jeg fortsatte med den grønne morgenmad, så nu er det snart to måneder. Og der ligger grøn morgengrød i fryseren til resten af året.
Jeg bliver ved med grøn morgenmad, så længe det føles rigtigt – formodenligt ved med resten af mit liv.
Min oppustethed er væk. SÅ SKØNT.
Jeg er ikke i tvivl om, at jeg har fået mange flere at de gode tarmbakterier.
Jeg har valgt at hjælpe andre i gang.
Det gør jeg med et onlineforløb
29 Dage med Grøn Morgenmad, som begynder d. 7. januar 2017.
Du kan læse om det her
Jeg ønsker dig en vidunderlig dag og en glædelig jul <3
Siff
Hej
Tal for et godt indlæg. Hvordan går det med projektet? Hvad oplevede du af resultater og fortsatte du?
Hjalp det på luften i maven eller kom der mere?
Mvh Marie
Tusind tak Ellen for det dejlige råd.
Det må prøves.
Med kærlig venlighed
Siff
Jeg samler almindelig blæretang i vandet ved stranden – det hænger jeg op og tørrer – klipper det pæneste af og knuser det i blenderen
Bruger1tsk pr dag
Læs om tang på thorkil degn Johansens blog eller på FB
Kh ellen
Hej Kære Jeanette.
Som jeg skrev til Pernille, har jeg opfundet mange grønne morgengrød, da jeg ikke kunne forestille mig at spise den samme hver morgen.
I stedet for avokado, kan du bruge en lille spiseske med f.eks økologisk jomfruolivenolie, Livets olie eller lignende olie med omega 3 fedtsyrer.
Kiwierstatning:
Du kan bruge stikkelsbær eller kiwistikkelsbær (Ligner bare kiwi er mig bekendt ikke i familie med kiwi)
I stedet for bønnespirer, kan du bruge andre spirer, som lucernespire, ærtespirer, ærteskud. Du kan hente masser af inspiration i bogen “Friske spirer” af Miriam Sommer
Rigtig god fornøjelse
Jeg glæder mig til at høre om dine erfaringer
Med kærlig venlighed
Siff
Hej Kære Pernille.
Hvor skønt du også er i gang. Jeg håber virkelig, at du få gode resultater.
Glæder mig, at du kunne bruge tippet om, hvor du kan få fat i tang. Du må endelig dele, hvis du finder det i andre supermarkedskæder, for Irma findes mig bekendt kun på Sjælland.
Mine nuværende erfaringer med grøn morgengrø.
Da jeg havde svært ved at forestille mig, at jeg kunne spise den samme grød i 29 år, opfandt jeg mine egne opskrifter. Jeg satte en udfordring op med en ny grøn morgengrød hver dag i hele august 2016 og fortsatte med grøn morgengrød, da jeg kunne mærke, det var godt.
For en uge siden besluttede jeg så, at spise Professorens grønne morgengrød hver dag i 30 dage. Og om muligt føles det allerede endnu bedre.
Jeg har læst bogen “Tarme med charme” og følger rådet om at huske, at sætte fødderne op på noget ca. 30 cm højt ( jeg bruger toiltspanden, den har perfekt højde og stå på næsten alle toiletter), når jeg går på toilettet. Det er vildt at mærke, hvordan tarmen har meget lettere ved at komme af med sit indhold. OG jeg få en helt anden følelse af lethed bagefter.
Forsøg har vist, at folk, som sidder med benene oppe, forretter deres nødtørft hurtigere og at de kommer af med den nederste 1/3 af tyktarmens indhold. Dette fremmer, at vi ikke ender med at genoptage stoffer, som var tænkt til bortskaffelse.
Glæder mig også meget til at høre om dine erfaringer.
Ønsker dig en dejlig dag
Med kærlig venlighed
Siff
Hej igen Anja.
Jeg er jo også ny i denne grønne morgengrød. Og nu hvor jeg har sovet på din kommentar., tænker jeg, at vi sagtens kan lave morgengrød til en hel uge og fryse ned i portionsstørrelser. Så skal vi bare huske at tage en portion op om aftenen og lade den tø op i køleskabet.
Jeg håber, du har lyst til at prøve dette af og dele dine erfaringer med os andre.
Ønsker dig en rigtig god dag
Med kærlig venlighed
Siff
Øv, tåler ikke avocado ,kiwi,bønnespirer slår ud med så knopper i mund og svælg, har du andre gode ting man kan sætte i stedet?
Med venlig hilsen
Jeanette
Den morgengrød er jeg også lige startet på! Er på 2. dagen i dag, dog uden tang, da jeg ikke lige kunne finde det, men må en tur i Irma. Jeg er dog startet som et forsøg på at undgå flere autoimmune sygdomme, men hvis det samtidig har gavnlig effekt på blodsukkeret, er det jo fantastisk. Er spændt på at høre om dine ( og andres ) erfaringer
Hej kære Anja.
Selvfølgelig er det optimalt at lave den grønne morgengrød om morgenen.
Men tænk nu hvis det virker selv om den bliver tilberedt lige inden sengetid og opbevaret i køleskabet. 😉
Ønsker dig en dejlig dag
Med kærlig venlighed
Siff
Hmmm går nok ikke her. Jeg har ikke tid til at tilberede morgenmad, så min morgenmad skal helst kunne laves aftenen før.
Ellers spændende “projekt”
God fornøjelse
Anja