Kender du også til at være konstant sulten?

Hvis jeg lyttede til min krops lyst til mad, ville jeg veje 100 kg!

Sådan er der mange, der har det. Vi er frustreret over at være sulten mere eller mindre konstant lige meget hvor meget mad, vi spiser. Nogle er sulten lige efter måltidet, andre en time til halvanden efter sidste bid, og andre igen er bare konstant sulten.

Altså sådan som i KONSTANT sulten. Og det kræver en stærk viljestyrke for at undgå at spise konstant og det er ubeskriveligt frustrerende aldrig at have følelsen af at være mæt.

For at finde ud af hvad der er at gøre ved det at være konstant sulten, tager jeg dig lige en tur med forbi sult- og mæthedsfølelsen.

Hvordan regulerer kroppen din sult- og mæthedsfølelse?

Vi er indrettet til, at når vi føler sult, så vil vi indtage føde og oftest uden at forholde os til føden sammensætning. Sultfølelse er forbundet med fornemmelser i mavesækken, der minder om smerter.

Dette stammer fra sammentrækninger af den glatte muskulatur og så frigives hormonet ghrelin, som virker på vores centralnervesystem.

Der er mange andre hormoner, nervesignaler og substanser involveret, men dem vil jeg lade Konstant sulten - Alia Crum forsker i tanker og mæthedligge og i stedet fortælle dig om et meget interessant forsøg, som den amerikanske forsker Alia Crum har udført.

En gruppe mennesker blev bedt om at møde fastende på laboratoriet.

De fik hver et glas milkshake, hvor der blandt andet stod:

    Sensi-shake

    Skyldfri tilfredsstillelse

    Næringsindhold: 140 kalorier og O g fedt

En uge senere mødte de sammen mennesker igen fastende. Denne gang fik de en milkshake med påskriften:

    Nydelsesfuld – shake

    Dekadence du fortjener

    Næringsindhold: 620 kalorier og 30 g fedt

Mens deltagerne drak deres milkeshake blev der opsamlet blodprøve fra dem. Crum målte ændringer af ghrelin (sulthormonet) i deres blod. Når ghrelin mængden falder stopper vores sultfølelse og vi føler os mætte.

Det vil altså sige, at når mængden af ghrelin stiger, begynder vi at kikke efter mad. Når vi spiser noget med mange kalorier i eller med fedt, så falder ghrelinniveauet drastisk. Kalorielet mad har mindre effekt. Derfor ville forskeren Crum forvente forskelligt respons på de to milkshake – og det var der.

Sensi-shake’en gav en lille fald i ghrelin mens Nydelsesfuld- shake gav et stort fald i ghrelin. Præcis som Crum ville forvente ud fra tidligere forsøg af mad med mange kalorier, fedt i, eller som er kalorielet.

MEN

For der var lige et men:

Milkshakepåskriften var snyd og humbug.

Begge gange fik deltagerne den samme milkshake med 380-kalorier.

Så der burde ikke være forskel på, hvordan deltagernes fordøjelsessystem reagerede. Og dog viste det sig, at når de troede de fik et nydelsesfuld tragtement, faldt deres niveau af ghrelin tre gange så meget, som hvis de troede, de drak en diætdrik.

Så den effekt mennesker forventer, altså de tanker de har om maden, bliver også det hormonrespons, de får.

Så hvis du kender til at være konstant sulten, kan det se ud til, at det er dine tanker, som spiller dig et puds. For det er utvetydigt

Den effekt du forventer, er den effekt, du får.

Forsker Alia Crum fortæller om flere forsøg af forskellige forskere som alle viser, at det vi tror, vores tanker og forventninger har afgørende betydning for, hvordan vores krop reagerer på den samme stimuli.

OG

Du har  omkring 60.000 tanker om dagen, så der er selvfølgelig nok at gå i gang med. 😉 Og du sidder nok lige og tænker:

“Hvordan er det så lige, at jeg finder frem til de tanker, som gør mig konstant sulten og hvilke tanker skal jeg tænke i stedet?”

Bare rolig.

Tre gode råd mod konstant sulten

Med 60.000 tanker kan det blive et kæmpe opklaringsarbejde at finde frem til de tanker, som får din krop til at tro, at du er sulten, selv om du lige har spist et sundt og nærende måltid. Det er faktisk sådan at forskerne regner med at omkring 80% af alle vores tanker er negative. Puha

Men i stedet for at finde forstørrelsesglas og Sharlock Holmes kasketten frem og rydde ud i de 80 %, kan du skrive en lap med disse tre gode råd mod konstant sulten og afprøv dem hver dag i en længere fastlagt periode.

1.  Jeg vil tænke over, hvad jeg tænker om det, jeg spiser. Jeg vil blive bevidst om mine tanker en tanke ad gangen.

2. Når du registrerer, at du er konstant sulten, så spørg dig selv: “Er det jeg tænker nu fakta eller formodning?”

3. Hvilke tanker kan jeg tænke lige nu, så situationen bliver bedre for mig.

Det kræver tålmodighed og vedholdenhed. Det kræver tro, tanker og forventninger om, at det virker.

Har du brug for at høre det fra giraffen selv, så se med på denne TEDx ,hvor Alia Crum fortæller om forsøget med de to forskellige milkshake og om, hvordan hun med bare 15 minutters undervisning får hotelarbejdere til at ændre mindset, ændre deres krop og blive gladere for deres arbejde på 4 uger.

Har du brug for professionel hjælp til at slippe af med konstant sult, er der mange kvalificerede coaches og jeg, Siff Holst, vil selvfølgelig også meget gerne hjælpe dig tilbage på sporet med en krop, som reagerer, som den er født til.

Hvordan kan du ellers sætte handling bag de tre gode råd?

Måske er mit onlineforløb Genvind dit stabile blodsukker noget for dig.

Mad og drikke som kan fremkalde konstant sult

Når du nu ved, at dine tanker er afgørende for hvor meget sulthormon (ghrelin) din krop producerer, så kan du gå i gang med at kikke på dine tanker og dine handlinger omkring disse gængse betragtninger om, hvorfor vi er konstant sultne

 • Jeg spiser nok for mange kulhydrater
 • Jeg spiser/drikker tomme kalorier
 • Jeg kan ikke ændre på min kost, for så…….
 • Jeg sover ikke nok/ sover dårligt
 • Det er godt og sundt at drikke et glas vin dagligtKonstant sulten. Kan det have noget med alkohol at gøre?
 • Jeg spiser uregelmæssigt og springer måltider over, så…
 • Får jeg nok fedt?
 • Får jeg det rigtige fedt?
 • Får jeg nok protein?
 • Jeg er stresset og det….
 • Jeg spiser for hurtigt
 • Jeg spiser sundt og varieret og alligevel er jeg konstant sulten
 • Mon jeg får nok vand?
 • Mon jeg mangler vitaminer eller mineraler?
 • Jeg får ikke bevæget mig nok og derfor….
 • Min medicin gør mig sulten
 • Jeg er særlig sensitiv
 • Hvad er sund og nærende mad for mig?

Hvilke af disse udsagn passer på dig?

Er der andre udsagn, du kan skrive om dig selv og dine tanker, forventninger og tro omkring at være konstant sulten?

Hvilke handlinger må du sætte i værk, så du lytter til din krop, giver den sund, nærende mad og daglige opbyggende bevægelser?

For selvfølgelig er det ikke nok at tænke sig sund og tro, at du dermed slipper af med din følelse af at være konstant sulten. Der skal være handling med sund fornuft sammen med understøttende tanker.

Konstant sulten med ustabilt blodsukker

Til slut synes jeg lige, du skal have min historie om at spise en gang om dagen

og

det var hele dagen.

Jeg kan ikke huske, at jeg var konstant sulten, for mig var det snarere frygten for at gå sukkerkold, der fik mig til at spise hele tiden. Jeg mindes, hvordan jeg var konstant opmærksom på mad og alt andet spiseligt 😉

hele dagen, hver dag, uge efter uge, år efter år.

Hver gang jeg stødte på noget spiseligt, puttede jeg det i munden eller tog det med mig.  For tænk nu hvis jeg gik sukkerkold. Jeg har lidt af ustabilt blodsukker det meste af mit liv. Først i 2008 satte jeg handling på det, jeg havde vidst i 15 år kunne bringe mit blodsukker i balance.

Det tog mig 14 dage med støtte fra min familie og 6 måneder med klare aftaler med mig selv om, hvad jeg skulle spise til 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider. For mig gav det ro på og jeg var ikke længere så mad fikseret, jeg var ikke længere bange for at gå sukkerkold og mærkede aldrig sult (fordi jeg dagligt spiste 3 hovedmåltider og 3 mellemmåltider).

Tidligere i artiklen fortalte jeg dig, at under normale omstændigheder, vil vi indtage føde, når vi mærker sult og oftest uden at forholde os til fødens sammensætning. Men er dette et levn fra den gang, vi levede i pagt med naturen?

Det tror jeg, og derfor er det vigtigt nu, hvor vi har konstant adgang til mad, at vi opbygger sunde nærende tanker og vaner. Mange mennesker har gode erfaringer med, at når de spiser masser af frugt og grøntsager, spiser varieret og sørger for at hvert måltid er alsidig.

At der er masser af farver, lidt blødt og sprødt, forskellige smage og dufte og at maden ser indbydende ud, så finder kroppen tilbage i balance, de føler naturlig sult og behøver kun at spise tre måltider om dagen.

Min rejse siden 2008 har bragt mange nye erfaringer. I dag spiser jeg 3 måltider med mange komplekse kulhydrater og kun lidt fedt og protein, alt sammen mad fra planteriget.

Og her er det vigtigt for mig at sige, at den mæthedsfølelse, jeg får, når jeg spiser vegetarisk og vegansk mad, er MEGET anderledes, end når jeg spiser traditionel mad med kød. Det har krævet flere års tilvænning til denne nye følelse af mæthed.

En tanke og et skridt ad gangen.

Du skal være så hjertelig velkommen på mit onlineforløb Genvind dit stabile blodsukker

 

Siff Holst giver dig den hjælp, du behøver til at få og fastholde dit blodsukker stabilt.Husk, der er ikke altid en logiske årsager til, at du oplever konstant sult –

Spiser du sund nærende mad, sover nok, er velhydreret og får nok bevægelse dagligt, så må du i gang med at se på dine tanker.

Har du lyst til at dele dine oplevelser, erfaringer og tanker omkring konstant sulten? – så er du mere end velkommen til at skrive en kommentar herunder.

 

Tak for dig <3

Med kærlig venlighed

Siff Holst

 

*Husk god tone – alt omkring vores mad, livsstil og sundhed er meget følsomt, og jeg ønsker at skabe et positivt og støttende forum, hvor vi kan hjælpe hinanden. Vi må hver især gå vores vej og der er kun ÉN som ved, hvad der er rigtigt for os. Rigtig gættet. Det er os selv. Så jeg vil bede dig om at skrive i jeg-form eller komme med konkrete henvisninger, så vi alle kan danne vores egen tanker og komme videre  en tanke og et skridt ad gangen. Og selvfølgelig kan du være anonym.