Hej Siff

Hvordan ændrer jeg mine spisevaner, når nu min familie ikke føler sig overbevist om den levevis endnu? Det er lidt besværligt, hvis der skal tilberedes 2 måltider hver aften.

Mange hilsner

Berit

Skal vi spise det samme?

Hej Berit.
Forleden hørte jeg P1, hvor en far beklagede sig over, at hans voksne søn, som boede hjemme var blevet veganer.

Han var blevet veganer af etiske årsager (altså ikke spise kød, fugl og fisk og heller ikke æg og mælkeprodukter, da sønnen ikke synes, det var forsvarligt over for dyrene) og derfor kunne de ikke længere spise mad sammen.

Faderen sagde: “Jeg ønsker da, at vi skal spise sammen. Det er et kæmpe tab, at vi ikke længere sidder sammen og spiser.”

Og det forstår jeg godt. I Danmark er de fleste vokset op med, at vi skal spise sammen. Det er ved middagsbordet vi får snakket sammen, hygger os og kan gøre status over dagen, som er ved at gå på held.

For som du også skriver, vil det være rart at undgå at skulle tilberede to forskellige måltider.

Jeg har selv brugt dette, for mig, enkle trick.

Hver 5. dag, sådan cirka, afsætter jeg 1-3 timer til at tilberede den mad, som jeg gerne selv ville spise de kommende dage. Jeg laver så meget, at jeg også har til mine frokoster.

Jeg oplever at for de fleste mennesker som gerne vil spise sundere, gælder det om at få spist nogle flere grønsager og noget mere frugt.

De fleste salater (med undtagelse af salat-agurk-tomat salat og  salater som kun består af grønne blade) kan sagtens holde sig i køleskabet i bøtter/glasskåle med tætsluttende låg eller endnu bedre vacuumbøtter i 5-7 dage, når bare vi husker dressing-tricket.

Tricket er, at du venter med at putte dressing på.

Det vil sige, at du har dressingen for sig  selv og putter så en lille skefuld på den portion, du har lagt på tallerkenen og skal til at spise.

En gang om måneden tilbereder jeg store portioner af f.eks. supper, forkogte kikærter og bønner,  så jeg har i fryseren til en måned eller to af gangen.

Hvordan kommer du i gang?

Skal vi spise grønsager?Til at begynde med vil jeg anbefale dig at lave 2-3 forskellige salater, en måske to forskellige slags humus og 1-2 grønsagssupper.

Alt sammen noget som er forholdsvis hurtigt at tilberede og som kan holde sig 5-7 dage i vakuumbøtter i køleskabet. Og så kan du spise en lille smule af familiens kød, fugl eller fisk til.

Hvis din familie ikke spiser fuldkorns ris, kan du også koge en større portion af dem, så du bare tager det ud, du skal bruge og hælder over med kogende vand 5 minutter før, du skal spise.

Første gang kan du f.eks glæde din gane med Grønkålssalsa og Hvidkåls- og broccolisalat. Begge salater går fint med nøddedressing, kold ærtesuppe samt humus med skvalderkål.

Opskrifterne finder du i min bog “Stabilt blodsukker – overskud i hverdagen”. Hvis du ikke allerede har den, kan du bestille den her som almindelig bog og her som e-bog. Du kan også låne den i en måned som e-bog her.

Den største forhindring

For mig var den største hurdel at tage beslutningen og sige:

“Nu er det nok! Jeg vælger mig selv til og sætter handling på min beslutning om at spise det, som er det mest sunde for mig.”

I stedet for laveste fællesnævner, blev det fællesspisning med mange lækre retter.

Da jeg først havde været i gang i et par uger, kunne jeg faktisk ikke forstå, hvorfor jeg havde troet, at det ville være besværligt, at jeg ville spise den mad, som var bedst for mig.

Den næste forhindring var at vende mig til at have noget andet mad på tallerkenen end de andre. Det handler for mig at se om mine tanker og efter en uges tid var jeg ok med at skille mig ud fra mængden.

Jeg begyndte faktisk mentalt at forberede mig på at skille mig ud, mens jeg lagde min farverige mad fuld af vitaminer, mineraler og komplekse kulhydrater på min tallerken.

Jeg kan huske, at jeg på et tidspunkt tænkte: “Hvor er det fantastisk Siff, at du nu spiser det, som du har brug for. Hvor er det vidunderligt med stabilt blodsukker. Det fortjener både du og din familie.”

Jeg var også kommet ud over det evige eftermiddags-spørgsmål “Hvad skal vi spise?”, for min mad var på plads og jeg begyndte også at planlægge familiens mad.

Jeg har ikke en eneste gang fortrudt, at jeg satte handling på min beslutning om, at selvfølgelig skal vi spise sammen OG at jeg vil spise det, som er godt for mig.

Jeg er desuden blevet glædeligt overrasket over, at min familie langsomt følger efter, for de spiser mere og mere af “min” grønne og farverige mad. Vi nyder alle fire, at vi spiser sammen.

Skal vi spise Frækkedeller?

Har du brug for inspirerende opskrifter, hvor alle ingredienserne kommer fra planteriet (og ikke har noget imod at læse engelsk) så kan du gratis downloade “Meat free monday from everywhere” som ligger på den danske side Kødfri-mandag.dk

 

Bogen har et meget inspirerende forord fra Paul McCartney.

Der er over 30 landes spændende udgaver af klassiske retter.

Du må virkelig afprøve opskriften på de super lækre frækkedeller som Plantepusherne har bidraget med.

Jeg er helt vild med disse frækkedeller og det er mine kursister også, når jeg får mad fra Plantepusherne til mine kurser.

Skal vi spise grønsager og frugt og skal vi spise sammen?

Jeg håber, du har fået inspiration til at gå i gang med den mad, som du fortjener.

Jeg ønsker dig rigtig god fornøjelse med masser af farver og nye smage.

Når du har fundet dine tricks, håber jeg, du vil dele dem her i indlægget.

Netop dit tricks til at komme igang, kan være det, som får en anden i gang.

Med kærlig venlighed

Siff

 

PS. Jeg hjælper dig hjertens gerne videre med din sundhed og stabile blodsukker

Book en 20 – minutters gratis samtale