Mikrogrønt – inspiration til mere grønt

Ja, hvem vil ikke gerne have inspiration til at spise mere grønt.

Jeg mødte Helle og alle hendes skønne friske spirer for nyligt og faldt pladask for konceptet.

Og det er præcis inspiration, som Tiny Gardens giver med mikrogrønt.

Du kan godt glæde dig til Helle Haugaards indlæg om mikrogrønt fra Tiny Garden længere nede.

Så jeg måtte bare have spirebakker, hampeplader og frø med hjem.

Her har du mit første forsøg.

 

mikrogrønt

 

Inspirerende ik’?

 

Og det er så nemt med hampmåtterne

og de små bokse, passer (næsten) sig selv. 🙂

Jeg skal bare vande hver tredje dag, selv her i sommervarmen.

 

Nå, men nu overlader jeg ordet til Helle fra Tiny Gardens:

 

MIKROGRØNT MED TINY GARDENS

“Noget af det, der er med til at give et stabilt blodsukker er at spise mere grønt. Mon ikke vi alle kender Sundhedsstyrelsens anbefaling “6 om dagen” og prøver at følge den?”

 

Jeg vil præsentere dig for mikrogrønt – det fylder ikke ret meget og det vejer ikke ret meget i 6 om dagen regnskabet – MEN jeg tror, at de små sunde vitaminbomber kan inspirere dig til at spise grønnere!

 

Lad mig først forklare dig, hvad mikrogrønt er. Alle kender karse og karse er mikrogrønt. Altså små spirer, som man høster når det første sæt blade, kimbladende, folder sig ud. Udvid så frø-sortimentet med radiser, rucola og broccoli og du får mikrogrønt med en frisk og skarp radisesmag, en lækker aromatisk og spicy smag af rucola eller mikrogrøn broccoli med en blid og mild smag af friskhøstet broccoli.

 

Mikrogrønt omtales ofte som superfood, fordi de er fyldt med antioxidanter, gode næringsstoffer og masser af vitaminer. En videnskabelig undersøgelse har vist, at der er op til 40 x så meget power i de små spirer som i den voksne grønsag (Xiao et al. 2012)

Det er let at dyrke sit eget mikrogrønt, lige så let som at dyrke karse – og så tager det ikke mere end en uges tid fra frø til spire. Gør som du altid har gjort og brug vat og karsefrø, eller prøv nogle af Tiny Gardens 19 forskellige økologiske frø til mikrogrønt i vores funktionelle dyrkningsbeholdere.

Det vigtigste er, at du kommer i gang, for nu kommer min pointe:

Mikrogrønt inspirerer dig til at spise mere grønt!

 

SPIRER I VINDUESKARMEN OG PÅ KØKKENBORDET

At mikrogrønt inspirerer dig til at spise mere grønt er jo lidt af en påstand, men den bygger på egen erfaring.

Jeg dyrker mikrogrønt året rundt i min vindueskarm. Jeg elsker at se ting spire og gro og så elsker jeg friskheden og smagsintensiteten i de små spirer.

 mikrogrønt

Jeg dyrker gerne spirerne på køkkenbordet, så jeg ser dem, når jeg laver mad. Så går jeg og tænker i smagskombinationer – hvad er lækkert til auberginer, majskolber eller tomater? Hvordan får jeg fremhævet mizuna mikrogrønts smukke lilla farve og wasabi-agtige smag? Måske en lakserulle med spinat og flødeost rørt med spirerne – og serveret med en salat af edamame bønner, agurk og mere mizuna …

 

Her har du link til min opskrift på lakseruller med mikrogrønt 

 

Stiller man mikrogrønt på spisebordet, kan man selv klippe det grønne drys over sin mad og vælge om det skal være piv-stærk sennep eller milde ærteskud, der skal toppe omeletten eller rugbrødsmaden.

 

Når jeg smører f.eks. en ostemad til frokost, så skal der et mikrogrønt drys på. Det ser pænt ud, mikrogrøntsmager godt, er sundt og så videre – men det ville nu se pænere ud med et par tomater også. Og en halv avocado og et par gulerødder … og det er det jeg mener med inspirationen. For vi spiser jo også med øjnene og en smuk anrettet tallerken indeholder for mig også grønt, frugt og mikrogrønt i smukke farver.

 

Jeg håber, du er blevet inspireret til at spise mere mikrogrønt – og måske til at dyrke det selv!

 

Du er velkommen til at finde mikrogrønne opskrifter på www.tinygardens.dk – og har du lyst til at handle i min webshop, så brug rabatkoden: Glædens vitaminer – så får du 10% rabat på alt i webshoppen undtaget abonnementer.

 

Mange mikrogrønne hilsner

Helle

 

OM TINY GARDENS

Tiny gardens arbejder for at få planter, ideer og mennesker til at spire og gro. Det gør vi ved at invitere indenfor i et økologisk, bæredygtigt og socialt univers. Dyrk dine egne økologiske spirer i vores naturlige, komposterbare og hygiejniske hampemåtter og glæd dig over at vi giver plads til mennesker på kanten af arbejdsmarkedet.

 

Sådan dyrker du mikrogrønt

 

PS. Og jeg, Siff, får hverken procenter af dit køb eller andre goder. Jeg er bare vild med mikrogrønt.

PPS: Hvis du er blevet inspireret til mere grønt, så er ’29 dage med grøn morgenmad’ et enkelt, sundt og lækkert sted at starte.

 

Kilde: “Assessment of Vitamin and Carotenoid Concentrations of Emerging Food Products: Edible Microgreens” af Xiao et al. (2012) udgivet i Journal of Agriculture and Food Chemistry, 2012 60 (31), side 7644–7651

Skrevet af

Velkommen til mit Univers Sundhed med stabilt blodsukker Jeg hedder Siff Holst (1956). Jeg har kendt til svingende energi og humør det meste af mit liv. I 90'erne fandt jeg ud af, at det skyldtes ustabilt blodsukker og jeg troede, at jeg bare skulle have styr på min mad. Så jeg kæmpede videre med livet. Jeg troede nemlig, at jeg selv kunne skabe sundhed med stabilt blodsukker :( Hvis du synes hver dag er en kamp Hvis du har et ustabilt blodsukker Hvis du kan forestille dig, at dit liv kan blive bedre så er du kommet det rette sted. 'En kold tyrker' I 2008 tog jeg 'en kold tyrker' fra sukker og stabiliserede endeligt mit blodsukker. Jeg fik så meget overskud, at jeg besluttede at forfølge mit hjertebarn - SUNDHED MED STABILT BLODSUKKER. Jeg sagde op efter 22 år som gymnasielærer med fagene idræt, biologi og dans. Jeg deler al den viden, jeg kan komme af sted med.  Jeg har holdt over 120 foredrag rundt i Danmark. Altid med konkrete værktøjer, der giver overskud i hverdagen. Og selvfølgelig sundhed med stabilt blodsukker. Du kan få viden og redskaber i bloggen Du kan stille spørgsmål til mig i brevkassen Når jeg kan, kan du også!

Ingen kommentarer endnu

Skriv en kommentar

E-bog med fakta om og tips til stabilt blodsukker
Luk

Få første del af
"Stabilt blodsukker - overskud i hverdagen"

  • Hvorfor er stabilt blodsukker livsnødvendigt?
  • Hvad er ustabilt blodsukker og hvad gør man ved det?
  • Med snuden i DIT sundhedsspor får du mere energi med NU-hedsbrev