Min studentermedhjælper Sif har en super ferieberetning:
Hvordan holder du dine feriedage?
”Jeg tog til Portugal i to uger i nærheden af Algarve kysten. Portugal har de egenskaber at være både billigt, flot, fyldt med venlige og livsglade mennesker og fyldt med fisk.
Steder jeg kan anbefale er Ferragudo. Ferragudo er en lille by tæt på storbyen Portimao. I Ferragudo finder du det lokale liv, uden mange turister. Restauranterne er billige og utrolig charmerende.
Her havde jeg en speciel god oplevelse på en restaurant kaldet Azil, som byder på friskfanget fisk, som bliver grillet ude foran restauranten. Her mødte jeg en utrolig livsglad tjener, som var åben og meget snaksaglig. Han virkede til at have al den tid i verdenen, som vi behøvede og fortalte om sit liv. Han fortalte blandt andet, at han havde alle de penge han behøvede for at leve, og kunne gå på pension, hvis det var. Men han vidste, at hvis han gik på pension nu, ville han blive deprimeret, fordi alene tanken om ikke at vide, hvad han skal foretage sig dagen efter gør ham ulykkelig. Han sagde, at det bedste han vidste var at arbejde, og hvis nogen skulle tage det fra ham, ville hans hverdag gå i stykker.
Han sagde, at grunden til, at mange mennesker hele verdenen over arbejder, generelt er, fordi det giver dem styrke og livsglæde til livet. Mennesket er skabt til at arbejde for noget, og bruge sin hjerne på emner, som ikke omhandler dem selv. Jeg kunne se hans pointe. Alle i Portugal arbejder meget. Og de fleste er enten tjenere, caféejere, fiskere eller chauffører, som i Danmark bliver anset som lavt stillede jobs. Men de er glade, de behøver ikke meget, det er drivkraften som motiverer dem. De ved, at hvis de stopper med at arbejde, går deres liv i stilstand. Og de er glade og endda slapper mere af på jobbet. Less is more. Jeg synes, vi skal tage denne indstilling med os til Danmark, være glade for at vi har noget at stå op til, i stedet for at se det som stress og dårligdom.
Jeg mødte også en anden tjener, hvis kone og barn var kommet til restauranten. Hun havde fri om mandagen og var taget til mandens restaurant for at være passivt sammen med ham. Men han var på arbejde. Han havde ikke fri nogen dage på hele ugen, og det var den eneste måde de kunne se hinanden på. Men de var glade. De var glade for at se hinanden og det var nok at sige hej og se hinanden havde det godt. Man kan altså godt have en dejligt liv selvom man ikke er direktør for et kæmpe firma, og selvom man skal arbejde i døgndrift. Det er mere hvordan man tager det. Jeg vil tage dette med mig i fremtiden.
Nå, men tilbage til restauranten. Min kæreste er ikke specielt glad for fisk. Og da det udelukkende kun var en fiskerestaurant vi sad på, var han nødsaget til at spise fisk. Han spurgte tjeneren om han havde en fisk, der mindede som skalddyr. Tjeneren sagde ja, fisk som lever ved sten, rock fisk, er ofte fastere i kødet og smager af skalddyr.
Tjeneren anbefalede os en fisk, kaldet red snapper. Og manden havde ret, den smagte af skalddyr. Tjeneren sagde, at de fleste mennesker mener, fisk er fisk. Men fisk smager meget forskelligt, alt efter om de lever ved klipper, i sandet, i dybt vand eller i lavt vand, fersk-, brak- eller saltvand. Prøv dig frem og du vil opdage fisk er utrolig varieret i smagen. ”
På vej til lettere fordøjelse!
Fisk er vejen for mange, som gerne vil have lettere fordøjelse, som gerne vil være vegetar eller bare gerne vil undgå gluten og/eller mælk. Fisk behøver ofte sjældent andet end citron, dampet broccoli og krydderier.
Jamen er fisk ikke dyrt?
Du kan selvfølgelig altid fange dem selv og ja friske selvfanget fisk smager bare bedre!
Jeg er bare ikke til det der med vaders, kroge og snøre. De fleste Irma’er har en fiskehandlerbil, som kommer en gang om ugen. Og din lokale fiskehandlere har altid friske fisk. Så her køber jeg fisk.
I øjeblikket er blåmuslinger en billig spise. Det koster mellem 25 – 35 kr. i Kvickly, Netto, Føtex mm. for en stor pakke. Der er rigeligt til to personer som hovedret og til fire personer som forret.
Hvis du aldrig har tilberedt muslinger så kik lige med her
Både Sif og jeg har blåmuslinger som ynglingsspise. Det er en nem, billig og særdeles velsmagende blåmuslingeret.
Sorter muslingerne.
Hak løg, hvidløg, koriander og bladselleri i lidt olie og steg ved lav temperatur
Tilsæt sorteret muslinger og steg dem med.
Tilsæt en smule hvidvin og bland det med lidt vand i gryden og sæt det under kog.
Smag til med salt og peber.
Efter 10 minutter har du en rigtig lækker ret, som ikke har kostet det store. Det kan da kaldes fastfood.
Alternativt til hvidvin og vand, kan du tilsætte lidt havrefløde/sojamælk for at få en mere cremet suppe.
Første gang jeg smagte blåmuslinger efter denne opskrift var på Korsika efter 3 ugers cykelferie. Kors hvor smagte de godt. Og du har helt sikkert stabilt blodsukker efter denne ret.
Det er dejligt at læse hvordan Sif og kæresten har lære af folk fra Portugal. Håber du kan blive lidt inspireret af dette indlæg. Både hvordan du kan få glæden af at spise mere fisk (Hvis du kan, så vælg friskfanget fisk fra havet) og hvordan du kan nyde din travle hverdag, blot ved at beskue den på anden vis. At alting ikke behøver at gå så hurtigt. At det er den mentale indstilling som slider en ned.