Skal kødfesten stoppe nu?

Et prop fyldt telt blev rammen om professoren, som ved, at rødt kød fodre de forkerte bakterier.

Jamen Siff, må vi så slet ikke spise rødt kød mere?

Det bestemmer du jo heldigvis selv.

Og

Der findes ikke entydige kostråd, der gavner alle.

Så ro på.

 

Du har sikkert allerede gættet, at det var professor Oluf Borbye Pedersen, som samlede et prop fyldt Lundbeck-telt på folkemødet 2018.

kødfesten

 

 

 

Hvordan hænger kød og gavnlige mælkesyrebakterier sammen?

Professoren har forsket 10 år i tarmbakterier, og lagde ud med, at vi skal være opmærksomme på,

at vi bor på

bakteriernes klode

og vi fungerer som hotel for milliarder af bakterier.

Tyg lige på den.

*
*
*

Desuden sagde Borbye Pedersen, at vi hver især er arbejdsgivere med hovedansvaret for dette tætbefolket bakteriehotel.

Puha.

Den tanke kan godt nok give ekstra sved på panden her i sommervarmen.

Hvordan fodre vi lige et hotel med 50% bakterieceller og 50% menneskeceller?

Professoren anbefaler, at vi følger sundhedsstyrelsens anbefaling.

Så jeg ridser lige op

De 10 kostråd:

  1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  2. Spis frugt og mange grønsager
  3. Spis mere fisk
  4. Vælg fuldkorn
  5. Vælg magert kød og kødpålæg
  6. Vælg magre mejeriprodukter
  7. Spis mindre mættet fedt
  8. Spis mad med mindre salt
  9. Spis mindre sukker
  10. Drik vand

Du kan læse mere om kostrådene her

Kan du hakke alle 10 kostråd af?

Men føler du der stadig er plads til forbedringer,

så er dit næste skridt måske at finde her:

  • Max. rødt kød i ny og næ. (hver 14. dag)
  • Spise til du er 80 % mæt i hvert af dagens tre måltider.
  • Rejse dig hver halve time, strække dig og drikke vand
  • Gå en tur i rask trav i 30 minutter hver dag.
  • Spise mindst 600 g grønsager og frugt og gerne mere. Dagligt
  • Spise vegetarisk flere gange om ugen
  • Lære fuldkornsmærket at kende.
  • Spise mere fugl og fisk end rødt kød.
  • Prøve plantebaseret mælkelignende produkter.
  • Trække vejret gennem næsen
  • Spise økologisk
  • Faste i 12-18 timer en eller to om ugen
  • Udelade sukker i en til to uger (også det skjulte)
  • Eller skrive det tiltag, som du ved vil være godt for dig, din krop og ikke mindst dine tarmbakterier.

Forresten har jeg onlineforløbet “29 dage med Grøn Morgenmad”. Det handler om super god og lækker grøn morgenmad til dine gavnlige mælkesyretarmbakterier.

Læs mere her <<<

En anden interessant ting, Oluf borbye Pedersen fortalte, er, at tarmbakterierne kan få os til at spise bestemte fødeemner.

 

Wauw

 

Har vi for mange af disse dårlige tarmbakterier, så tyder det på, at de får os til at opsøge sukker og fedtholdigt mad.

Som han sagde: “Hvem er det egentligt, der bestemmer?”

Her vil jeg lige indskyde en fodnote.

Du er født med din frie vilje (den snakkede professoren ikke om)

Jeg har endnu ikke set en bakterie

proppe mad i munden på noget menneske 🙂

Jeg ved godt, det kan være svært at ændre vaner.

Men jeg tror på,

“Hvor der er en vilje, er der en vej.”

Og den vej er helt sikker ud af komfortzonen.

Men heller ikke komfortzonen, kom professoren ind på.

“Kan en romkugle skade din mentale sundhed?”

I stedet stillede han spørgsmålet:

“Kan en romkugle skade din mentale sundhed?”

og ja, det kan den,

for hjernen i din mave har indflydelse på din psyke.

Den gode nyhed er, at det tager kun 48 timer med kål, kiwi og kikærter, så kan forskerne måle en forbedring i sammensætning af tarmbakterier – din tarmbiota.

Kål, kiwi og kikærter = bruge din frie vilje og step ud af komfortzonen.

Dit mentale velbefindende hænger nøje sammen med, hvad du spiser.

 

De dårlige tarmbakterier elsker den mad, du forbinder med hygge.

Tænk på dine hygge parametre.

I bund og grund er det

Fedt
Sukker
Salt

Med mindre du bevidst har arbejdet standhaftigt med viljen og komfortzonen, så er dine hyggeparametre fedt, sukker, salt, alkohol, kaffe og/eller røde bøffer.

Men sådan behøver det ikke at være.

På en skala fra 1-10

Hvor villig er du til at ændre det, som du inderst inde godt ved, du må ændre mht til madvaner for at forbedre din sundhed, velvære, velbefindende, overskud?

Kom nu.

Leg med

1 = slet ikke villig
5 = er villig, men det vil tage tid
10 = er villig og begynder i dag

og

Alt andet lige – og ja, jeg ved godt det kan føles umuligt at ændre vaner.

Det er dig, som har viljen til at bestemme, hvordan du vil fodre dine beboere på dit hotel.

Det kan tage tid – lang tid – alt efter hvilken metode, du bruger.

Og jeg skal ikke sige mig for god i denne sammenhæng.

Jeg brugte ca. 20 år på at trappe ud af chokolade og Nutella (og det skjulte sukker)

Mon jeg havde været hurtigere, hvis jeg havde vidst, at jeg dagligt fodrede bakterier, som negativt påvirkede mine tanker?

*
*
*

Men

Hvor involveret er du i kødfesten?

Nu skal vi nemlig flytte til Københavns Universitets telt.

Knap så proppet og med plads til at sidde i små samtale-rundkredse bød Københavns Universitet på debatten.

Er kødfesten forbi?

I gennemsnit spiser vi danskere 75 kilo kød om året. Mænd 88 kg og kvinder 58 kg.

Som kødeksporterende land er det godt for samfundsøkonomien.

Godt i øjeblikket for

Resten af verden går mod mere kød pr. borger.

Men det ser sort ud for miljøet, klimaet, dyrs velfærd og menneskers sundhed, stod der i teksten til denne debat.

Hvis altså kødfesten fortsætter.

Der er store kræfter på spil, og vores fælles fremtid afhænger blandt andet af om, kødproduktionen kan blive bæredygtig.

Bæredygtig for
dyr
mennesker
og miljøet.

For vi er forbundne og afhængige af hinanden.

Der kom oplæg af to forskere, som berørte spørgsmål som

– Skal vi spise mindre kød eller holde os til de mindst miljøbelastende kødtyper?
– Kan vi nyde vores bøffer med god samvittighed, hvis blot vi sikre god dyrevelfærd i vores kødproduktion?
– Og skal vi øge produktionen og eksportere mere kød, så vi kan erobre mere af verdensmarkedet?

Du har sikkert allerede gjort dig dine tanker, men her kommer lidt mere hjerneguf fra KU.

 

Men stop lige op.

 

Rejs dig op.

 

Drik et glas vand

og

hvis dit blodsukker ikke er i balance, så tag

en Powersnack = hop på stedet i to minutter.

 

Stabilt blodsukker i normalområdet er nødvendigt for en klar og powerfuld hjerne.

De tre dilemmaer

Nu kommer de tre dilemmaer, vi blev præsenteret for og kunne debattere i vores små rundkredse 🙂

Håber du vil tage en debat med famliien, venner eller kollegaer.

Dilemma 1 handler om dyrevelfærd og miljøet.

Kødfesten

 

 

 

 

 

 

 

 

På den anden side af Dilemma 1 kortet stod disse fakta

kødfesten

 

 

 

 

 
Næste dilemma er meget aktuelt.

Hvor meget skal samfundet bestemme omkring vores spisevaner?

Bare tænk på det politiske forslag, som lige er kommet om, at børn, som er normalvægtige, når de kommer i konfirmationsalderen, skal belønnes med 22.000 kr.

Dilemma 2 : Skal samfundet styre vores spisevaner?Kødfesten

Du får lige faktasiden først

 

 

 

 

 

Hvad er din holdning til dilemma 2? Skriv den endelig i kommentarfeltet her under blogindlægget.

Kødfesten

Min personlige holdning er, at samfundet skal blande sig ved brug af ‘nudging’ og adfærdsdesign og hvad der ellers findes i denne kaliber.

Det vil sige, at den enkelte har sit frie valg, det er bare mere oplagt at vælge det optimale.
Forstået som det, som ikke er til skade for andre mennesker, dyr eller miljøet.

Nudging er f.eks at grøntsagsafdelingen er lige inden for døren i supermarkedet. Du kan vælge at gå igennem uden at tage noget. Men du husker lige at tage en pose gulerødder.

Du får lige et enkelt trick til at nudge dig selv.

Læg din frugt og grønt længst væk fra dig i indkøbsvognen, så du kan se frugt og grønt under indkøbsturen.

Tillægsviden. Der kommer 22 % færre kalorier i indkøbsvognen, når frugt og grønt kan ses under indkøbet. 🙂

*
*
*

Og nu til tredje dilemma. Det handler om dig og din villighed til samarbejde.Kødfesten

Her har du fakta.

 

 

 

 

 

 

 

Inden du får dilemma 3 til Er kødfesten forbi?

så husk oktober kommer FØR december.

 

Kødfesten

 

 

 

 

 

 

 
Min personlige oplevelse med kødfri julemad er flere.

Den mest skelsættende har dog været, den jul hvor jeg valgte at spise den julemad, som resten af familien skulle have, fordi de ikke kunne forestille sig, at jeg skulle sidde og spise rå frugt og grønt, hvilket jeg havde spist i et halvt år på det tidspunkt.

Der tilsidesatte jeg mig selv for at behage andre.

Jeg lærte til gengæld, at fremover kommer jeg først, så længe det ikke går ud over andre.

Og nu har min familie lært at acceptere, at jeg spiser det, som føles rigtigt for mig.

Og jeg respekterer, at de spiser det, de føler er rigtigt for dem.

Fantastisk du er med helt her til.

Jeg ønsker dig god fornøjelse med dine madvalg og kødfesten fremover.

Med kærlig venlighed
Siff 🙂

PS. Vil du ændre fodersammensætning for besætningen på dit hotel og samtidig fremme stabilt blodsukker for dig selv, så er tilmeldingen åben til onlineforløbet ‘29 dage med grøn morgenmad’.

PPS: Tvivler du på, hvor meget arbejde du selv må gøre for at holde dit blodsukker stabilt?

Selv husker jeg altid på, at sommerfuglelarven må selv kæmpe sig ud af puppen, for at vingerne kan bære.
Du fortjener den forvandling grøn morgenmad og stabilt blodsukker, giver dig 🙂

Fra puppe til larve 500x450

 
Plakat fanget i Randers regnskov.